17. mart  2017. 16.20  | Izvor: Tanjug

Kijev od ambasadora Srbije traži objašnjenja o Krimu

KIJEV -

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je danas posetu grupe srpskih poslanika Krimu i pozvalo ambasadora Srbije u Ukrajini da pruži objašnjenja o tom pitanju.

"Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje posetu grupe srpskih parlamentaraca okupiranom Krimu", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Marijana Beca na brifingu u Kijevu, prenosi "Sputnjik".

Navodi se da je ona istakla da su srpski poslanici prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo.

ukrajina ukrajinski ukrajinsko

Prema njenim rečima, poslanici otvoreno pozivaju na priznavanje Krima kao dela Rusije, čime postupaju u suprotnosti sa zvaničnim stavom Srbije koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo ambasadora Srbije da u Ministarstvu pruži objašnjenje o tom pitanju", dodala je Beca.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič danas je osudio posetu delegacije Srpske narodne partije "privremeno okupiranom Krimu", gde su, kako se navodi, učestvovali u tzv. svečanostima povodom "pripajanja Krima Rusiji", i tom prilikom se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanja Krima kao dela teritorije Rusije.

U otvorenom pismu ambasadora medijima, se navodi da su oni tada pozivali na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima, što je, kako je istakao, otvoreno kršenje zakonodavstva te zemlje.

Broj komentara: 6

Бранко  17. 03. 2017. | 22:13
Ево где се и ја, Бранко Србин, придружујем овим осудама са осећајем стида због тога што су то учинили званичници ове земље, али и људи који себе називају Србима. И мимо овог случаја срамота је велика и непоправљива. Време ће памтити да су Срби, народ патникаh, виoлатаh, обесправљених, и сам постао склон злочинству, непоштењу и неправди - оно што сам трпи прижељкује и чини другом! Утолико је српски грех гори. Рат у Украјини је однео много жртава, а међу њима су и српска Част, Поштење и Образ. Ако се у невољи прикаже право лице, у овој несрећи се у ужасној гримаси искезило наше. Жао ми је што су Срби мој народ, коме сам као родољуб и етнициста био свим својим бићем посвећен. Жао ми је што ово није народ неког мог непријатеља па да могу да му се ругам и да га грдим подсмехом. Жао ми је што сам доживео да видим толико посрнуће у лицемерје, непоштење, додворништво,.. Авај! Перуне свети.. Нисмо ми бољи од оних на које се жалимо.. чак! Осрамотили смо се непоправљиво - свим својим неделима.
gerila  17. 03. 2017. | 23:24
@Бранко Sramota vas je Srbije i njenih postupaka?A nije vas Sramota sto podrzavate novu vlast u Ukrajini koja je drzavnim udarom uspostavljena,nasilnom smenov vlasti.Uz to,koja je i organizirala ubistvo takozvane "nebesne sotnje" vlastitih pristalica iz politickih ciljeva.Nije vas sramota sto podrzavate one koji su organizirali paljenje ljudi u zgradi sindikata u Odesi,sto popdrzavate one koji su organizirali i sprovode takozvanu antiteroristicku akciju na istoku Ukrajine,protiv stanovnistva koje nije prihvatilo majdan.Sam Turcinov govori kako su lovili Janukovica,a on im bezao u Harkov,Donjeck pa na Krim,a odatle u Rusiju,tada jos zvanicnog predsednika drzave.To podrzavate i isto trazite od Srbije?Nije vas sramota sto podrzavate "pravi sektor" i bataljon "Azov",koji zazidavaju ulaze i izloge Sberbanka po Ukrajini,sto sprovode blokadu zeljeznickih puteva sa Istokom drzave,a nanose ekonomsku stetu pre svega Ukrajini.Nije vas sramota sto u ovoj vlasti ne vidite svu tragediju Ukrajine?
3
3
Raush  18. 03. 2017. | 03:48
@Бранко Ne vidim Branko zasto bi mi Srbi trebali uopste da mislimo o Krimu, koji inace istorijski vise pripada Rusima. To sto ti imas verziju prema Rusima je tvoje pravo , ali to sto sugerises da ne treba da pazimo na nijh mi je u najmanju ruku vrlo interesantno. Iako od rusa ne dobijamo nista na lepe oci, ipak nam oni nisu oteli teritoriju , niti naparavili vojnu bazu na nju , niti unistili ekonomiju sa bombama i sankcijama pa se sada pojavljuju sa nekim crkavicama na nase "odusvljenje" ...itd. Da nije Ruskog Veta mi bi bili genocidan narod , zajedno sa nemcima , hrtovima , itd... Dok je Rusija na nasoj strani nista od kosovske samostalnosti, zamisli da se Rusi okrenu sutra i priznaju, sta bi nam ostalo? Ako imas simpatije za ukrajince iz nekih privatnih razloga razumem, ali sa politickog , ekonomskog i odnosima prema drugima narodima moje misljenje je da smo daleko blize Rusima, Ukrajinci hrtovima.
1
3
Raush  18. 03. 2017. | 05:56
Neka ukrajinski ambasador objasni sta to tacno cini po pitanju nezavisnosti Kosova? Ako misle da je dovoljno to sto su na spisku zemalja sto su toboze "protiv" , neka se zamisli ponovo . Isto kao Spanija . Bilo bi zanimljivo videti stavove da nema Krima ili Baskije. Neka ukrajinci ministar objasni sta misli po pitanju nezavisnosti Republike Srpske.
gerila  18. 03. 2017. | 10:27
Ovo je u svakom slucaju deo posla jednog ambasadora,ovoga puta manje prijatan,da bude pozivan i da slusa kritike drzave u kojoj se nalazi.Nadam se da ce ambasador imati politickog znanja da da prave odgovore.One druge,ne politicke i ne takticke,mogu da daju meni slicni komentatori.Mada nisam siguran da je vlada Ukrajine pozivala ambasadore Francuske i Italije po istom problemu i nije,jer oni nemaju Kosovo.Najbolji odgovor po pitanju Krima vlada Ukrajine moze da dobije od naroda koji zivi na Krimu i u svojim postupcima,a on moze da budu bolan.Narod Krima,Rusi,Ukrajinci i Tatari,ovih dana slavi trogodisnjicu prisajedinjenja i povratka Rusiji.Za te tri godine na Krimu je uradjeno vise nego za period samostalne Ukrajine,budjet republike je 3 puta veci.Narod je sretan sto nije deo drzave koju su predvodnici majdana pretvorili u haos.I nece EU priznati"aneksiju"Krima jer je bio plan srusiti prorusku vlast,isterati iz Sevastopolja Rusku flotu da bi ti usla Americka.
Raush  19. 03. 2017. | 05:05
Os sada koja god belosvetska bitanga poseti Kosovo beogradsksa vlada da opozove ambasadora doticne zemlje za objasnjenje, da ne bi bilo dvostrikih arsina . Ukrajinci da nam pomognu da to ostvarimo.