18. jul  2008. 10.43  | Izvor:

Crna Gora priznaje Kosova pasoš - ali ne i nezavisnost?

BEČ - Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović je ponovio da će Crna Gora priznati pasoše Kosova.

On je u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA istakao da bi bila "glupa ideja" da se građanima Kosova onemogući ulazak u Crnu Goru. "UNMIK priznaje te dokumente. Kao članica UN mi to poštujemo", objasnio je on dodajući da prihvatanje pasoša Kosova ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Sto hiljada turista dolazi svake godine sa Kosova u Crnu Goru. Mi bi ih izgubili", dodao je Kalamperović. Takođe i veliki broj roba preko Crne Gore ide na Kosovo, kao i železnički i transportni saobraćaj, objasnio je on.

"Crna Gora nikada nije svoje granice zatvorila ka Kosovu. To nije učinila ni u daleko težem vremenu", rekao je Kalamperović.

On je, podržavajući stav Makedonije, koja priznaje pasoše Kosova ali ne i nezavisnost, ocenio da "život mora da se nastavi".

Formalno priznanje Kosova trenutno u Crnoj Gori, kako je podvukao, nije tema. "To pitanje smo odložili na određeno vreme. Ne očekujem nikakvo rešenje u narednom periodu", objasnio je Kalamperović.

"Niko na nas zbog toga ne vrši pritisak. Srbi i Kosovari razumeju našu želju koja glasi "stabilnost za Crnu Goru i stabilnost za region", ukazao je on.