Odbor direktora Evropske investicione banke odobrio je povlačenje prvih 10 miliona evra za rekonstrukciju beogradskog mosta Gazela, da bi se omogućio početak hitnih radova, saopštila je ta banka.


Kako se navodi u saopštenju, preostale rate iz kredita ukupne vrednosti 33 miliona evra moći će da se povuku ako srpske vlasti ispune uslove oko raseljavanja ljudi koji su živeli u blizini mosta.

Ukoliko taj zahtev EIB ne bude ispunjen do kraja 2010. godine, Srbija će morati da vrati novac, ističe se u saopštenju. Navodi se da su ostala nerešena pitanja o obezbeđenju održivih stambenih rešenja za osobe koje su živele u blizini mosta.

Evropska banka za obnovu i razvoj i EIB odobrile su 2007. kredite Putevima Srbije za finansiranje radova na Gazeli i prilaznim putevima, ali povlačenje novca bilo je odloženo pošto nisu ispunjeni uslovi oko preseljenje Roma koji su živeli pored mosta.

Odluku o odobravanju povlačenja prve rate kredita EIB je donela na zahtev Srbije i na osnovu uvažavanja hitnosti trenutne situacije i zabrinutosti za javnu bezbednost uzrokovanu naglim pogoršanjem strukture mosta Gazela. Istovremeno su se EIB i EBRD obavezale da pruže tehničku pomoć Srbiji oko odgovarajućeg načina raseljavanja ugroženih osoba.

Javno preduzeće Putevi Srbije potpisaće u ponedeljak, sa austrijskom kompanijom Štrabag ugovor o rekonstrukciji mosta Gazela. Prema ranijim informacijama vrednost tog ugovora je 58 miliona evra.

Izgrađen 1970. godine, most Gazela nije od tada rekonstruisan, preko njega dnevno pređe oko 170.000 vozila što je četiri puta više od njegovog projektovanog kapaciteta od oko 40.000 vozila dnevno. Teretni saobraćaj preko Gazele bio je obustavljen 28. januara pošto je bio oštećen glavni nosač mosta, ali je to sanirano nakon desetak dana. Rekonstrukcija mosta odlaže se od 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari