Rasprava o listi kandidata za izbor jednog člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, predlogu za izbor zamenika poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i o zahtevu za razrešenje funkcije člana Zdravstvenog saveta Srbije vodila se juče u gotovo polupraznoj sali Skupštine Srbije. To je i bio razlog da opozicija zatraži prekid sednice ili određivanje pauze.


Nemanja Šarović, poslanik SRS, naveo je da ne postoje odgovarajući uslovi za rad , zato što mnogi poslanici nisu prisutni jer građani obeležavaju, kako je naveo, rođendan haškog optuženika Ratka Mladića i godišnjicu ubistva premijera Zorana Đinđića.

– Ako ste želeli da ispoštujete Đinđića trebalo je da ne zakazujete sednicu. Ovo je još jedan od načina ponižavanja skupštine, jer time šaljete poruku građanima da nije važno šta se u parlamentu dešava, rekao je Šarović čestitajući u ime radikala rođendan Mladiću. Nikola Novaković, predsedavajući parlamenta izrekao mu je upozorenje poručujući da parlament nije mesto za pozdrave i čestitke.

Inače za člana Saveta RRA NUNS i Udruženje novinara Vojvodine predložili su novinarku Gordanu Sušu, a profesionalna udruženja filmskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora predložila su reditelja Božidara Zečevića. Poslanik DSS Aleksandar Pejčić naveo je da više od godinu dana Savet RRA ne radi u punom kapacitetu i da se vladajuća koalicija plaši rada tog saveta. On je naveo da je vladajućoj koaliciji „mnogo lakše da cenzuru vodi Srđan Šaper, nego da Savet RRA radi svoj posao“. Miroslav Markićević iz NS pitao je zašto se RRA ne bavi pitanjem „afirmisanja kockanja“ na javnom servisu u kojem je prevareno mnogo građana, dok su radikali isticali kako je Gordana Suša „godinama bila poznata po svojim antisrpskim stavovima“. Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović odbacila je navode radikala.

 

„Bulevar Ratka Mladića” u Nišu

Niš – Nepoznati počinioci postavili su na zgradi obdaništa u Katićevoj ulici u Nišu table sa natpisom „Bulevar Ratka Mladića“. Table sa „preimenovanom“ ulicom primećene su juče, a žitelji su kazali novinarima da „nisu videli ko ih je postavio“. Policijska uprava u Nišu juče nije saopštila bilo kakve detalje o postavljanju ovakvih tabli, na kojima umesto broja stoji veb sajt desničarske organizacije „1389“. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari