Svako treba bar jednom u životu da poseti Kosmet

A. Mikata

06. 03. 2017. u 10:35

Sve je više domaćih turista koji biraju južnu srpsku pokrajinu za turističku destinaciju. Ispred Gračanice svakog vikenda desetak autobusa iz centralne Srbije. Najviše posetilaca za Vidovdan i za crkvene praznike

Свако треба бар једном у животу да посети Космет

PUTOVANjA u inostranstvo i upoznavanje drugih kultura i običaja nas obogaćuju. Ipak, da bismo znali da cenimo tuđe, moramo da poštujemo i volimo svoje. Naročito ako je reč o Kosovu i Metohiji gde se nalazi jedna od najvrednijih kulturnih baština u Evropi.

I pored svih problema u južnoj srpskoj pokrajini, sve je više ljudi iz centralne Srbije koji biraju upravo Kosmet za svoju turističko, ali i duhovno putovanje. Turisti na Kosovo najčešće idu na jednodnevni izlet preko crkvenih organizacija do Gračanice, koji košta oko 1.000 dinara. Postoje i vikend ture sa noćenjem u nekom od manastira. Ko hoće da za vikend vidi Dečane, Gazimestan, Bogorodicu Ljevišku i prespava u Kosovskoj Mitrovici, može da ode preko agencije, a dvodnevni izlet (25. marta) košta 7.620 dinara.

Zubin Potok, Leposavić i Gračanica su tri srpske opštine na severu Kosova koje mogu mnogo da ponude domaćim, ali i stranim turistima. Nedavno je usvojen i program razvoja turizma do 2021. godine, koji je u skladu sa nacionalnom strategijom, pa se u narednom periodu očekuje ubrzani razvoj turizma u ovom delu Kosmeta.

- Zubin Potok je sinonim za sportove u prirodi. Leposavić je brendiran kroz simbol "srpske lale", a tu će se otvoriti i veliki broj radionica. Gračanica je nadaleko čuvena po manastiru koji je pod zaštitom Uneska, po jezeru koje ima veliki potencijal i Ulpijani, koja uz Justinijanu Primu u Lebanu čini antičku celinu ovog regiona - objašnjava Branko Krasejević, savetnik u turizmu.

Trenutno je najatraktivnija Gračanica do koje se redovno organizuju ture iz čitave Srbije. Vožnja kolima iz Beograda traje oko četiri sata. U samom mestu radi 15 srpskih restorana (služe šarski sir i prasetinu iz Čaglavice) u kojima može da se ruča za manje od 1.000 dinara. Gosti mogu da prenoće u 300 kreveta u desetak hotela i motela, pazare u suvenirnici, a osim manastira mogu da vide i manifestacije kao što su "Srednjovekovno selo", viteški turnir i festival starih zanata "Štit".

- Najviše turista dolazi iz Srbije preko turističkih agencija i crkvenih organizacija - kaže Boban Petrović, direktor Turističke organizacije Gračanica. - Svakog vikenda se ispred manastira parkira po desetak beogradskih, novosadskih i autobusa iz ostalih gradova Srbije. Grubom računicom došli smo do broja od 25.000 turista, a najviše ih je za Vidovdan i verske praznike.

U Leposaviću se u julu na Ibru organizuje "Spust bez granica" u veoma kreativnim plovilima. Nedaleko, u Zvečanu je Banja Banska, u kojoj su uz pomoć Vlade Srbije obnovljeni otvoreni bazeni sa termalnom vodom, a do kraja godine će biti otvoren i velnes centar. Dok se ne završi hotel turisti mogu da spavaju u privatnom smeštaju za pet evra. Tu je i nemanjićka tvrđava Zvečan do koje su urađene signalizacija i turistička staza.


KOSOVSKA MITROVICA

Najviše turista dolazi za Vidovdan i svi prolaze hodočasničkim putem do Gračanice, spomenika Milošu Obiliću, a zatim idu ka Kosovu Polju. Treba obići i Kosovsku Mitrovicu, gde se na Trgu Šumadija nalazi spomenik knezu Lazaru koji prstom pokazuje ka Gazimestanu. Vikend na Kosovu bio bi sveobuhvatniji kada bi uključivao i odlazak do Velike Hoče gde se nalaze čuvene vinarije "Antić" i "Petrović".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Radojko

06.03.2017. 11:17

Niko od mladih nikada nije krocio u srce Srbije ali ako postoje turisticke ture onda je to vrlo pohvalno.Niste napisali da li treba pasos ili ne.Neke prakticne i realne stvari ,a ne bajke

Istina

06.03.2017. 11:36

Ne pada mi na pamet.Dosta mi je Kosova i zrtvovanja decenija zivota za njega.Izgubljeno je a dokaz su Kosovari koji su ga dobro prodali,pokupovali kuce i poslove u Srbiji i sada nam pametuju.

milovan

06.03.2017. 17:50

@Istina - Dobro si rekao,Pokupovali!!Ali tko je njima prodavao poslove???Tko je njima prodavao kuce????Znaci sve su kupovali od vas.Nista nisu dobili besplatno.A placali su porez Srbiji isto kao i ti.A Srbija ih nije zastitila.Razmisli malo,sta bi ti uradio na njihovom mestu.Kada su deca nezasticena.A drzava gluva,nema druge.Nedao bog da ti tvoja zena i deca to docekate.

Абвгд

06.03.2017. 12:50

Хвала Богу да треба, ја сам био 3 пута до сад на Косову и Метохији, ал млад сам и ићи ћу још хиљаду пута. Сваки пут очистим главу и душу од рђаве околине у којој живим. А и нашем напаћеном народу значи више од било које материјалне помоћи, да виде да их род није заборавио.

Срби ћирилицом.Не у еу

06.03.2017. 14:07

Не треба пасош,наравно,л.к.само.Треба отићи,ја сам ишао са другарима,посетили смо за мале новце за два дана више од десетак наших највећих манастира тамо,са преноћиштем.Иде се често,безбедно је скроз,деца иду редовно.Ја сваког мог саветујем да иде,па овом приликом и вас саветујем.Сигуран сам,јак утицај ће оставити на сваког.А мало ми је и мука кад видим да неко стално путује по свету а да га питаш где је Сокобања не би знао да каже