Ponedeljak, 06.03.2017.

10:27

Kurc želi "brze trupe EU za reakciju na krize"

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc kaže da bi EU trebalo da uvede "trupe za reakcije na krize" koje bi zamenile do sada neaktivne borbene trupe Unije.

Izvor: Tanjug

Kurc želi
Foto: Thinkstock

Kurc je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", objasnio da bi te vojne snage trebalo da se upotrebe u trećim državama u slučaju elementarnih nepogoda i za zaštitu spoljne granice EU, kao i da deluju zarad očuvanja stabilnosti i mira i odbrane od terorizma.

On je ukazao da borbene snage EU nisu funkcionisale i da bi Austrija, ako se uspostave trupe za reakciju na krize, učestvovala ljudstvom i finansijskim sredstvima.

Prema njegovim rečima, takve trupe bi bile jasno opredeljene za veću saradnju u spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Kurc se izjasnio i za jačanje Fronteksa, za više osoblja i opreme, posebno za nadzor mediteranske rute.

"Osnova za bezbednu Evropu je zaštita spoljnih granica EU, što u ovom trenutku nije osigurano", objasnio je on.

Kurc navodi da ilegalni migranti treba da budu zaustavljeni na spoljnim granicama EU, kao i duž zapadnobalkanske rute, da budu zbrinute i potom vraćene ili u zemlje porekla, zemlju tranzita, ili u neki izbeglički smeštaj van EU, gde bi postojala zaštita, ali ne i od njih očekivani bolji život centralne Evrope.

Podvukao je da ti izbeglički centri treba da budu izvan EU, a da to gde će biti nije odlučujuće pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

14 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

22 h

Podeli: