Aleksandrović: Pogrešna "upotreba" ukrajinskog primera

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrović kaže da izjava premijera Aleksandra Vučića da njegovi protivnici na predsedničkim izborima prete nasiljem i destabilizacijom Srbije, te da u Srbiji "prave Makedoniju, Ukrajinu...", nije prvo spominjanje njegove zemlje u takvom kontekstu.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu, ukrajinski diplomata ističe da, ako se pri tome misli da Ukrajina ne može da dozvoli da neka strana zemlja izvrši agresiju protiv Srbije i da okupira deo njene teritorije, onda on, kao ambasador Ukrajine, kaže, apsolutno podržava takav stav.

"A to je da mi nikome nećemo dozvoliti da preti Srbiji, pošto Ukrajinci veoma dobro znaju šta je to spoljna agresija i okupacija", naveo je Aleksandrović, koji, kako kaže, ne vidi nikakve naznake da postoji takva spoljna pretnja za Srbiju.

Ako se, pak, misli na događaje na Evromajdanu 2013-2014. godine, ambasador Aleksandrović ukazuje na, kako navodi, zabludu koja dovodi do takvih poređenja.

"Naime, u Ukrajini je došlo do protesta naroda protiv korumpirane vlasti. Bivši predsednik Janukovič se na početku protivio evropskim integracijama Ukrajine, a onda je i naredio policiji i banditima da ubijaju učesnike mirnog protesta. Zato su se ljudi pobunili da bi, na kraju, ovi događaji doveli do bekstva predstavnika državnog vrha iz zemlje", precizirao je ukrajinski diplomata.

On je inače visoko ocenio politiku sadašnje vlasti u Srbiji na putu evropskih integracija, koju Ukrajina u potpunosti podržava.

Istakao je da je zajednički cilj dveju država da pokažu građanima visok nivo evropskih demokratskih standarda, zaštitu njegovih osnovnih prava i sloboda, kako bi se osigurala društvena harmonija i prosperitet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво