Mogerinijeva sa Nikolićem: Ili Istok ili Zapad – pogrešna percepcija

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini rekla je u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da je Srbija važan faktor mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Federika Mogerini je zahvalila predsedniku Tomislavu Nikoliću na iskrenoj privrženosti evrointegracijama i izrazila optimizam u pogledu buduće dinamike otvaranja poglavlja, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Istakla je i važnost daljeg dijaloga Beograda i Prištine.

"Postoji percepcija da punopravno članstvo podrazumeva da mora da se napravi izbor između Istoka i Zapada. Svakako da jedno ne isključuje drugo i potrebno je raditi na tome da se promeni takva percepcija", konstatovala je Mogerinijeva.

Nikolić je primetio da su očigledne tenzije u regionu i potvrdio posvećenost Srbije miru i stabilnosti.

Kako je rekao, tenzije rastu i rukovodstva u pojedinim zemljama nisu u stanju da izađu na kraj sa izazovima sa kojima se suočavaju.

Istakao je zabrinutost povodom situacije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini i naglasio da EU treba da nastavi da daje podršku održavanju mira u regionu.

Predsednik je podvukao privrženost Srbije evrointegracijama, izrazivši očekivanje da će dinamika otvaranja poglavlja biti ubrzana.

"Srbija aktivno radi na ispunjavanju uslova da postane punopravna članica i iskreno razgovara sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Ne znam da li će biti dodatnih uslova i nadam se da neće biti uslova koje ne možemo da ispunimo, a to je priznavanje Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Nikolić se osvrnuo i na migrantsku krizu, konstatujući da se broj izbeglica u Srbiji povećava i da Srbija čini sve da se ponaša civilizovano prema migrantima, ali očekuje da EU nađe sveobuhvatno rešenje za taj problem. 

Naglasio je da migranti ne žele da se registruju u Srbiji, strahujući da će ih zemlje EU vratiti u zemlju registracije.

"Svakako je migrantska kriza pokazala koje zemlje poštuju pravila na koja su se obavezala i univerzalne principe uopšte", rekao je Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво