Svađa SLO i HR oko vina, Junker proverava

Slovenački premijer Miro Cerar kaže kako očekuje da EK povuče odluku kojom se Hrvatskoj dozvoljava upotreba imena vina teran.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.03.2017.

11:45

Svađa SLO i HR oko vina, Junker proverava
(Foto: Thinkstock.com)

A predsednik Komisije Žan Klod Junker je uzvratio da prvo treba proveriti istinitost slovenačkih tvrdnji kojima se to osporava.

"Očekujemo da će Evropska komisija zaustaviti postupak prihvatanja delegiranog akta kojim se Hrvatskoj priznaje izuzetak u odnosu na slovenački teran koji ima evropsku zaštitu geografskog porekla", kazao je u četvrtak slovenački premijer.

Slovenački vinari s Krasa i ministarstvo poljoprivrede zadnjih dana su u Briselu snažno lobirali da Evropska komisija odustane od predloga da se vino iz Istre koje se proizvodi od grožđa teran može prodavati pod nalepnicom "Hrvatska Istra - teran".

Na pitanje o teranu koje mu je postavljeno na konferenciji za novinare nakon susreta s Cerarom, o tome da li je Evropska komisija od strane Hrvatske bila "obmanuta" i kako će sada postupiti, Junker je kazao da najpre treba ispitati slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: