Većina evropskih prestonica u svojoj turističkoj ponudi podrazumeva i posete značajnijim grobljima koja su zbog svog posebnog arhitektonskog i urbanističkog rešenja, svojevrstan pečat istorije i kulture svakog podneblja. Iako beogradsko Novo groblje ima takav estetski i kulturni potencijal, ne nalazi se ni u jednoj zvaničnoj turističkoj ponudi srpske prestonice.

S druge strane, direktor JKP Pogrebne usluge, Dragan Baltovski, naglašava da je interesovanje stranih, ali i domaćih posetilaca veoma veliko, budući da su u alejama ovog groblja sahranjene brojne značajne ličnosti iz oblasti umetnosti, nauke, minulih ratova, kao i na druge načine, zaslužnih građana Beograda i Srbije.

– Novo groblje nalazi se na evropskoj mapi 45 značajnih grobalja i deo je projekta Asocijacije kulturno značajnih grobalja, zbog čega će im u narednih nekoliko meseci biti obezbeđena finansijska sredstva za restauraciju aleja i grobnica znamenitih ličnosti i brojnih umetničkih skulptura na ovom groblju. Prethodnih godina postojao je plan da se za restauraciju uloži 25 miliona dinara, ali do toga nikada nije došlo zbog manjka para u budžetu – kaže za Danas Dragan Baltovski.

Prema njegovim rečima, u narednih tri do pet meseci, biće dovršena dokumentacija, odnosno planovi za dobijanje sredstava za ulaganje u Novo groblje. Pomenuta asocijacija uložiće dva miliona evra u 45 grobalja koja se nalaze na turističkim mapama Evrope, a time će, nada se Baltovski, počivalište u Ruzveltovoj, ući i u zvaničnu ponudu Beograda.

– Neće sva pomenuta groblja dobiti novac. Biće štampane brošure, mape i drugi reklamni materijal, biće postavljane opisne table i putokazi na grobljima. Važno je da turisti u Evropi znaju da u Beogradu postoji takvo mesto i da unapred dođu sa idejom da ga posete – smatra Baltovski. U okviru Dana evropske baštine, održanim prošle godine, Turistička organizacija Beograda organizovala je program razgledanja groblja u Beogradu i prema rečima Vesne Nađ iz TOB-a, interesovanje je bilo uočljivo.

– TOB trenutno radi na četiri nova projekta i za sada Novo groblje nije u konkretnim planovima, mada podržavamo ideju da ono postane jedna od obaveznih tačaka za turistički obilazak Beograda – objašnjava Vesne Nađ.Na Novom groblju nalazi se više od 1500 skulptura naših poznatih vajara, a jedna od 39 kapela, verna je replika moskovske Iverske kapele sa ulaza u Kremlj koju su tokom Revolucije srušili boljševici. Među znamenitim ličnostima koje počivaju ovde su Stevan Mokranjac, Branko Miljković, Mija Aleksić, Milan Mladenović, Petar Lubarda, Stevo Žigon i Zoran Đinđić, kao i mnogi drugi.

 

Zemunsko groblje najstarije

Prvi pokojnik sahranjen je na Novom groblju 1886. dok Zemunsko groblje datira još iz 17. veka i takođe čuva brojne umetničke skulpture. I ovo groblje bi jednoga dana moglo da bude mesto koje bi turisti rado posećivali, ali prema rečima Baltovskog, za to su potrebna ozbiljna ulaganja i višegodišnji trud u održavanju i restauraciji ovog svojevrsnog, ali zapuštenog spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari