Digitalno kodirani, pank-rokerski dizajnirani i visoko pozicionirani na platformama postmodernosti, Astral Projection, najpopularniji i najuspešniji svetski „goa trance“ duo kojeg sačinjavaju Avi Nisim i Lior Perlmuter, sutra (22.00) gostuju, kako su naglasili u razgovoru za Danas, u jednoj od svoje tri omiljene zemlje – u Srbiji.

Druge dve su Izrael i Indija. Na godišnjem rangiranju klabinga ljubitelja digi-dizajn zvuka, svako gostovanje Astral Projection u Beogradu je najbolje žurka; i uopšte, najbolja zabava bilo kog profila. Njihovi perfektno energizovani muzički nastupi, na kojima su dvojica muzičara iz Tel Aviva najtalentovaniji masteri za digitalizaciju muzike, predstavljaju trijumf uma i umetnosti nad materijom, i čist dokaz superiornosti intelekta i talenta nad mašinama za oponašanje misaonih procesa. Astral Projection su savršena instanca upotrebe tehnološkog napretka u funkciji umetničkog izraza, čineći tako apstraktnu umetničku formu kao što je „goa trance“ krajnje akcesibilnom muzičkom podvrstom. Jer, žanr je verodostojan tek kada siđe na „densflor“, kako kaže Avi.

Avi: I pre Astral Projection, profesionalno smo se bavili muzikom. Lior i ja smo još od 1989. godine bili u elektro projektu pod nazivom SFX. Inače, ortaci smo od osnovne škole, družili smo se, zajedno izlazili uveče, imali zajednička muzička interesovanja. Produkovanje muzike nam je oduvek bila glavna preokupacija.

Otišli ste u Ameriku i ostvarili „američki san“. Da li je to samo mit o vama dvojici u dens krugovima?

Avi: Za neke je možda i mit ili čista apstrakcija. Tačno je da smo dosta rano bili dobili ponudu i otišli u SAD, prvenstveno u Njujork. Međutim, uspeh na svetskoj elektronskoj sceni umnogome identifikujem sa globalizujućim procesom u umetnosti. Ja sam se, potom, ubrzo vratio u Izrael, dok je Lior nastavio sa objavljivanjem muzike za američko tržište. Nastavili smo saradnju i komunikaciju, onlajn i telefonski, razmenjujući ideje o apsolutno svakoj muzičkoj deonici i lupu koji nam je prošao kroz semplere i elektronske sintetizatore muzike. Tako se Lior vratio u Tel Aviv kada nam se približio rok za završetak prvog albuma „Trust in Trance 1“. Neverovatno i meni deluje saznanje da imamo diskografiju od devet studijskih albuma i bezbroj singlova.

Ostajete li pri nameri da muziku ubuduće prodajete u digitalnom formatu, prvenstveno onlajn?

Lior: Da, na našem sajtu otvorili smo „New Astral Store“, svojevrsnu digitalnu onlajn prodavnicu. Daunloudovanje muzičkog materijala je realnost od koje ne treba bežati. Smatram da to nikako neće uništiti muziku. Ma, uveren sam da niko od kvalitetnih autora i izvođača muzike, bez obzira na to iz kojeg žanra potiče, nije ugrožen. U 21. veku se jedino promenio muzički format i metode kupovine. Albume, singlove, remikse i kompilacije iz kompletne naše diskografije možete virtuelno da pazarite putem interneta, i da se pri tom ni ne maknete od svog laptopa. Preko Astral Stora prezentovaćemo i naš najnoviji album „Open Society“, koji ekskluzivno promovišemo u Beogradu.

Najznačajniji ste predstavnici goa transa. A koga vas dvojica lično uvažavate od ostalih goa umetnika?

Avi: Ima ih: Infected Mushroom, Juno Reactor, Total Eclipse. Goa, zapravio i nije tako recentna muzička pojava; poreklo vodi iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. A ima i veoma etabliranih bendova poput Meat Beat Manifesto i Front 242 koji su se oslanjali na goa trans, promovišući žanr tako i u najpopularnijim mejnstrim medijima, kao što je MTV. Uglavnom, decenija se koristi slična oprema – sintisajzeri Roland TB-303, Juno 60/106, Roland 101… to vam je čista klasika koju i dan-danas digitalno semplujemo.

Lior: Da, ima mnogo izvođača koji su inklinirali ka goa transu i pre nas. Mi smo samo elektrifikovali žanr do maksimuma. I rešili da od svakog nastupa pravimo – žurku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari