Руска хуманитарна мисија пружила помоћ породици Назифа Мујића

Руска хуманитарна мисија је протеклог викенда боравила у Босни и Херцеговини, где је у засеоку Сватовац крај Тузле, реализовала акцију помоћи породици Назифа Мујића као и комплетном становништву овог засеока, у намери да отпочну са сточарском производњом, и на тај начин себи обезбеде услове за нормалан живот.

Сам живот Назифа Мујића, босанскохерцеговачког Рома из околине Тузле, могао би се описати у неколико речи: од сакупљача гвожђа до филмске звезде и назад. Када је 2013. године на берлинском филмском фестивалу добио престижну награду сребрног медведа као натуршчик за улогу у филму „Епизода у животу берача жељеза“ , у којем је представљен тежак живот Рома који преживљавају сакупљајући и продајући старо гвожђе, мислио је да ће му се живот из корена променити. Можда и није очекивао трајну славу и нове филмске ангажмане, али је веровао да ће ипак боље живети.

Нажалост, како су слике гламура црвеног тепиха и звуци аплауза са церемоније доделе награда из дана у дан бледеле, тако се и живот Назифа и његове породице враћао на почетак. Само што је сада тај почетак био много тежи и болнији. Остао је без посла, нарушеног здравља и он и његова супруга Сенада, са троје деце које желе да школују а новца нема ни за храну а камоли за школовање. Азил у Немачкој, где је провео шест месеци у кампу за избеглице, није добио.

Посао сакупљача гвожђа се све мање плаћа и на крају, да би преживео, продаје и берлинског сребрног медведа своју прву и вероватно једину филмску награду.

Након сусрета са Назифом Мујићем, на питање, како му се може помоћи, одговорио је да би му свака помоћ добродошла, али да он заједно са својом породицом и рођацима, жели да отпочне сточарску производњу у крају у коме живи. Имајући у виду да би на овај начин се могла дати шанса већем броју људи да обезбеде минималне услове за живот и рад, Руска хуманитарна мисија је одлучила да им помогне у тој намери. Тако су од протеклог викенда нови становници засеока Сватовац, крава Брезуља и теленце Милко.

Текстови Russia Beyond су слободни за преузимање. Бићемо вам захвални ако их будете објављивали са линком који води на оригинални текст, односно на нашу страницу. Хвала!

Наш сајт користи „колачиће“ („cookies“). Притисните овде да сазнате више о томе.

Прихватити коришћење „колачића“