Svet

Subota, 25.02.2017.

11:40

Danska plaća invalidske penzije ekstremistima ID

Danski mediji objavili su da vlada te zemlje plaća naknade za bolest i invaliditet svojim građanima koji se u Siriji bore na strani Islamske države.

Izvor: Tanjug

Danska plaća invalidske penzije ekstremistima ID
(Foto: Thinkstock.com)

Kako se navodi, to je otkrila danska sigurnosna i obaveštajna služba (PET), koja je identifikovala više danskih građana kojima je odobrena prevremena penzija na osnovu bolesti ili invaliditeta, a koji su u međuvremenu išli da se bore za ID u Siriji.

Tim povodom, oglasio se i danski ministar rada Lund Poulsen koji je kazao da je "ogroman skandal da se novac iz fonda za socijalne naknade deli ljudima koji idu u Siriju da se bore".

"Ostanak u ratnoj zoni i direktno ili indirektno učestvovanje u ratnim operacijama je nešto što ni na koji način ne može biti kompatibilno s primanjem naknada za invaliditet", rekao je on.

PET je te informacije otkrio danskim vlastima u sklopu pripreme zakona koji bi trebao da olakša ukidanje socijalnih naknada danskim građanima koji idu da se bore u Siriji.

O celom slučaju oglasila se i državna agencija nadležna za isplatu socijalne pomoći i objasnila da po zakonu ne sme prekinuti isplatu naknada, uprkos izveštaju PET-a.

"Pravila dozvoljavaju ukidanje naknade (samo), ako je korisnik u begu zbog hapšenja ili ako krši generalna pravila međunarodnog putovanja za privremene penzionere", objasnio je zamenik direktora te agencije Karsten Bodal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

19 h

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

8 h

Podeli: