Linkovi

Rumunija procesuirala 1.300 zvaničnika zbog korupcije prošle godine


Demonstranti formiraju rununsku nacionalnu zastavu tokom protesta ispred zgrade Vlade u centru Bukurešta, 12. febraura 2017.
Demonstranti formiraju rununsku nacionalnu zastavu tokom protesta ispred zgrade Vlade u centru Bukurešta, 12. febraura 2017.

Gotovo 1.300 zvaničnika poslato je na sud prošle godine u Rumuniji u procesima zbog korupcije koja je počinila štetu državi od oko 260 miliona evra, rekao je u četvrtak glavni državni tužilac za slučajeve korupcije.

Laura Kovesi Kodruta, koja predvodi državnu agenciju za borbu protiv korupcije, rekla je da je troje ministara, 17 poslanika, 16 sudija za prekršaje i 20 zvaničnika državnih kompanija među slučajevima koji se vode protiv visokih zvaničnika na koje je agencija bila fokusirana prošle godine.

Kovesi, koja je višim sudijama, tužiocima i sudijama za prekršaje predstavila godišnji izveštaj agencije, rekla je da tužiocima trebaju predvidljivi zakoni kako bi obavljali svoj posao.

Prošlog meseca, vlada je izdala vrlo sporan dekret kojim je dekriminalizovala zloupotrebe zvaničnika, izazvavši time velike proteste protiv korupcije. Premijer Sorin Grindeanu na kraju je opozvao mere.

"Želimo da se borimo protiv korupcije", rekla je Kovesi, ali "napori treba da budu podržani stabilnim zakonodavstvom i institucionalnim okvirom". Ona je rekla da su u optužnicama Agencije jedan od četiri slučajevi za zloupotrebu službenog položaja.

Predsednik Klaus Iohanis nazvao je rumunsku borbu protiv korupcije, koju su podržali zapadni saveznici, "neophodnom... ukoliko želimo modernu državu", dodajući: "Na početku ove godine, to je zaista bilo stavljeno na probu".

Iohanis, koji je podržao proteste protiv korupcije, rekao je: "Rumnunija nije samo primer dobre praksie, već i izvor inspiracije za građane drugih država da havno pokažu da odbijaju da prihvate akte korupcije".

XS
SM
MD
LG