Lagard posle Merkelove: Bez smanjenja duga Grčkoj

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da za sada nema potrebe za smanjenje grčkog duga .

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

09:25

Lagard posle Merkelove: Bez smanjenja duga Grčkoj
Foto: Thinkstock

Lagard je dodala da bi vlasti u Atini trebalo da učine značajan napredak u sprovođenju reforme.

Kristin Lagard, koja boravi u Berlinu, gde je razgovarala s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekla je da je MMF optimističan posle napretka grčkih vlasti, dodajući da su neophodne reforme penzija i poreskog sistema, kao i u drugim oblastima.

"U ovom trenutku nije potrebno smanjenje (duga)", rekla je generalna direktorka MMF-a u izjavi za nemačku televiziju ARD i dodala da će kasnije biti verovatno potrebno restrukturisanje duga, kao i možda smanjenje kamatnih stopa.

Na nedavnom sastanku Evrogrupe (evrozone) omogućeno je da se delegacije kreditora vrate u Atinu sredinom marta da razgovaraju o nastavku pregovora o rešavanju grčkog duga.

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći MMF-a i drugih zemalja evrozone, ali je njen javni dug zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi evra, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

MMF je uslovljavao nastavak pomoći reformom penzija u Grčkoj, ocenjujući da je grčki dug "neodrživ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

22 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: