Radioaktivne čestice se šire po Evropi; niko ne zna odakle potiču

U Evropi je zabeležen porast radioaktivnih čestica u atmosferi, ali niko ne zna odakle potiče.

Život

Izvor: Daily Mail

Utorak, 21.02.2017.

11:58

Radioaktivne čestice se šire po Evropi; niko ne zna odakle potiču
irsn.fr

Stanice za kontrolu kvaliteta vazduha širom kontinenta detektuju tragove radioaktivnog joda-131, izotopa čije je vreme poluraspada samo osam dana. To znači da su čestice ušle u atmosferu u nekom nedavnom događaju, ali on još nije otkriven.

Prema kretanju čestica, Norveška agencija za zaštitu od radijacije procenila je da čestice potiču iz Istočne Evrope.

“U vreme merenja bili su loši vremenski uslovi, pa ne možemo da procenimo tačnu lokaciju”, kaže Astrid Liland, načelnica sektora za hitne situacije u Agenciji.

“Povećan nivo radioaktivnog joda stigao je do severa Norveške, severa Finske i Poljske, a detektovan je i u Češkoj, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji. Merenja pokazuju da potiče iz Istočne Evrope.”

Ona smatra da je moguće da jod potiče iz nekog nuklearnog reaktora, ali i iz neke od fabrika joda. Naime, jod-131 se koristi u medicini za lečenje problema s tiroidnom žlezdom i komercijalno se koristi širom Evrope.

Ovaj izotop je, međutim, izuzetno radioaktivan. Kad je prisutan u većim količinama u okruženju, može zaraziti hranu, a nakon gutanja, akumulira se u štitastoj žlezdi. Raspadom može izazvati rak ovog organa.
Količine koje su prisutne u atmosferi su suviše male da bi bile štetne, ali to ne umanjuje zabrinutost stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: