ŠTA KUPUJEMO: Balkan pun škart robe iz Evrope

M. SPASENOV

20. 02. 2017. u 22:02

Kod nas nikad nisu rađene paralelne kontrole kvaliteta uvoznih artikala. I Mađari, iako članovi EU, kupuju lošije verzije brendiranih proizvoda

ШТА КУПУЈЕМО: Балкан пун шкарт робе из Европе

Foto A. Stanković

NIJE tajna da veliki evropski proizvođači imaju dve linije proizvoda - jednu za zapadno i bogato tržište i drugu za sve ostale. Izgledaju identično i nude se pod istim imenom, ali su razlike u kvalitetu velike.

To je nedavno potvrdilo i istraživanje Agencije za bezbednost hrane Mađarske, gde je utvrđeno da su 24 artikla "mađarske verzije" bila lošijeg kvaliteta nego isti u Austriji. Rezultati su pokazali, primera radi, da je mađarska verzija napolitanki "maner" manje hrskava a da se "nutela" teže maže od one iz austrijskih radnji.

U Srbiji, međutim, nikada nisu rađene paralelne kontrole kvaliteta proizvoda sa rafova zapadnih zemalja sa onima koji se nude srpskom kupcu. Takva poređenja kvaliteta i sastava dolazila su jedino od - potrošača.

- Iskustvo domaćih kupaca pokazuje da su uvozni proizvodi znatno nekvalitetniji u Srbiji, nego u zemljama odakle potiču - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. - Naš deo Evrope velike kompanije koriste da na uštrb kvaliteta dodatno profitiraju. Nije to samo slučaj kod hrane, već i sredstava za ličnu i higijenu domaćinstava, ali i kod odeće i obuće, čak i kod automobila. To što se nama nudi, oni ne bi smeli da ponude svojim sugrađanima. Pokret potrošača je nekoliko puta radio kontrolu kvaliteta uvoznih proizvoda, a zanimljivi su bili razultati ispitivanja sireva. Prva kontrola sireva iz Holandije pokazala je izvanredne rezultate - gotovo svi su bili u zoni ekstra kvaliteta. Već druga kontrola nakon godinu dana otkrila je da je kvalitet istih holandskih sireva "pao" na dobar ili zadovoljavajući nivo.

I slovačka agencija za kvalitet hrane upozorava da je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se pod istom markom prodaju u Slovačkoj, Nemačkoj i Austriji. Nove analize nadležne državne službe slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovine testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu.

SLOBODA TRŽIŠTA EVROPSKA komisija odgovorila je da su optužbe da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neosnovane navodeći da multinacionalne kompanije mogu slobodno da prilagođavaju svoje proizvode različitim tržištima.

- Uglavnom je, kada se radi o proizvodima prodatim u Slovačkoj, sadržaj mesa bio manji a masti veći, sadržaj veštačkih zaslađivača i konzervansa bio je takođe veći, a gramaža proizvoda manja - rekla je slovačka ministarka poljoprivrede Gabrijela Matečna.

PROPUSTI U PROPISIMA

PRVI čovek Pokreta potrošača Petar Bogosavljević kaže da nekvalitet prolazi naše granice zahvaljujući i mnogim propustima u zakonima.

- Prepisuju se propisi iz Evrope, ali ostaju propusti koji se kasnije zloupotrebljavaju - kaže Bogosavljević. - Evropski zakoni o deklarisanju kažu da na etiketama mora da stoji receptura proizvoda. Srbija je preuzela te propise, ali taj deo o recepturi nedostaje. Kod nas je dovoljno da se istakne količina proteina, ali se ne zna da li su oni biljnog ili životinjskog porekla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

SVE PO KLASIFIKACIJI

20.02.2017. 22:19

Drzave trece klase, dobiju treceklasnu robu. A STA MISLITE ZASTO JE OSNOVATA EU?

Sitna slova

20.02.2017. 22:41

Poodavno ne kupujemo ništa uvozno. Samo brend prodavnice i obavezno Made in Serbia. Em bolje, em jeftinije. Preporučujem svima da pogledaju etikete pre ubacivanja u korpu.

demokratija

20.02.2017. 23:03

Mogu oni prilagodvati proizvode ali isto tako treba sprovoditi testove i objavljivati redovno i u sto vise javnih medija tako da ljudi mogu da kupuju ono sto je dobro i kvalitetno bez obzira odakle dolazi da li iz Srbije ili Turske!

putin

20.02.2017. 23:06

zato drzava treba da podatakne ljude da kupuju domace a i da podataknu nove firme i proizodjace

Kerefeke

20.02.2017. 23:27

taj evropski skart je deluxe roba za nase mesne proizvode matijevic. mlecne proizvode sa aflatosinom . neipravnu deciju hranu. voce sa pesticidima od kojeg beraci umiru itd itd

maxzsa

20.02.2017. 23:28

Znaci nasi propisi im dozvoljavaju da na trziste Srbije plasiraju robu losijeg kvaliteta! Ko je tu onda kriv ? Da li mozda i uvoznici nabavljaju skartiranu robu pa i tu ekstra zaradjuju ? Moze li neko da istrazi i uporedi kvalitet domaceg i inostranog produkta ? Moja pretpostavka je da ceo lanac od peoizvodjaca do potrosaca spreman za za raviziju i poboljsanja norme kvalteta.

Hisar 008

20.02.2017. 23:46

Lepa ambalaža,al uglavnom posle dugo vremena u poredjenju proizvoda,sada uvek kupujem domaće "made in Serbia".

Mil

20.02.2017. 23:50

Narodna izreka kaze " Sukav sa rogatim se ne bode". Zna se ko je gazda a ko sluga. Da kupujete domace onda bi kolonizatori pravili kvalitetnije, ovako vama je vazno strano i marka pa makar bilo smece, a oni dobro znaju psihologiju onih koji ne cene svoje.

brebrebre

21.02.2017. 00:01

potvrdjujem! uzmite rafaelo kugle kao primer. pocinje od celofana u kom su zapakovani. vec tu se vidi razlika u kvalitetu. a o ukusu i lesniku i kuglu da ne govorim. u poredjenju kada ih u austriji uzmem.

ja...

21.02.2017. 00:04

Svi koji rade u inostranstvu a posebno oni u fabrikama znaju, mada bi to svi trebalo da shvataju, da postoj roba kvaliteta I, II i III. Oni koji su odgovorni za nabavku robe u Srbiji za odredjeni brend sklapaju ugovore u kojima se regulise koji kvalitet zele da im se isporuci. Tesko mi je da poverujem da ce neki proizvodjac isporuciti recimo upravo srbiji proizvod losijeg kvaliteta ako to ne stoji u ugovoru. To je krivica dobavljaca, nabavljaju robu losijeg kvaliteta a prodaju je kao kvalitet A.

boško

21.02.2017. 09:50

@Snežana - upravo tako, rešenje je maksimalno jednostavno, kupiš domaće, isto je i za srbiju i za srbiju, svaki od tih izvikanih zapadnih "brendova" ima ekvivalent u domaćoj robi, koja je često objektivno bolja... kupujmo domaće!

Није Него

22.02.2017. 08:24

@Rado - Ајфон је 100% Кинеска роба. Целокупна производња је тамо, од компоненти до склапања. Зато је и Трамп добио изборе у америци.Него спречите ви продају пољопривредног земљишта странцима, а за остало ћемо лако !

Zana Nicic

21.02.2017. 04:54

U rafealo kuglicama nije lesnik nego badem ako prepoznajete razliku izmedju ova dva ploda.A sto se tice kvalitete razlika je ogromna.

Nebojsa007

21.02.2017. 07:06

Kupovao bi ja domace ali nemam sta kad je vec poklonjeno tim istim strancima pa da nam ovde prave za nas losijeg kvaliteta

Babakaj

21.02.2017. 07:21

cena ista a kvalitet razlicit...znaci da mi placamo cenu njihovog kvaliteta...zato je tako tamo sve jeftino,tamo se prodaje kvalitet,a ovde placa ime tog proizvoda...kupujmo domace

Jovan

21.02.2017. 11:02

Da ja kontrolisem granicu ne bi mi prosao kamion dok se ne uradi uporedna analiza bilo kog proizvoda, isto kao sto ni jedan srpski proizvod ne moze u EU bez stroge kontrole pre nego sto ode u rafove toliko su strogi da prakticki zele da ne dovozis svoju robu na njihovo trziste.

mi

21.02.2017. 15:25

mnogi su ovde jedva cekali da osude robu uvezenu iz EU, mnogi se busaju u prsa kako kupuju samo domace, bilo bi to sve u redu da mi nismo kao potrosaci najvise nasamareni bas od nasih proizvodjaca ! Nije istina da nasa roba ne moze da prodre na strano trziste, istina je da mi tamo pokusavamo sa trikovima koji ovde u Srbiji pale ali na zapadu ne ! Kad vidimo nase bombonjere u kutijama od skoro pola metra a unutra sve sami savijeni kartoni i velika supljina, kutija ratluka nikad nije puna, itd..

gof

21.02.2017. 15:40

pre par meseci sa nekim prijateljima uvozio priplodna grla ovaca iz francuske.pre toga se na sajmu upoznao sa odgajivacem i sprijateljili se,jako korekatna i kulturan,poslovan covek.kada smo odabrali grla,koja su bila najbolja ili medju najboljima zavrsili mucnu papirologiju,sve opet zahvaljujuci francuskom ministarstvu,posle toga se culi sa odgajivacem kaze nam da je pretrpeo velike kritike od udruzenja odgajivaca sto je tako kvalitetna grla prodao srbima,ona su za nemacku irsku italiju...

Zoran

18.02.2019. 18:16

Ne znam brisač koji sam kupio radio mi dva dana pa se otkinuo ,žižol za žižke samo što sam premazao drvo žižci su još više se navalili pa se razmnožili.Danas sam kupio flomaster tanki radio je samo u knjižari ali kako sam glup ta knjižara nije ni prodavala oho lepak već oho lepak punjen gasom, soda bikarbona a ne šišti smrdi na sirće ne odgušuje vodovod cevi već je zagušuju ,juneće meso kada spremas ono se dok pržiš sve više smanjuje a sir dok se okrenes istopi se Sta je ovo ljudi!?