Uz drva stigli i viši cenovnici

M. L. J.

20. 02. 2017. u 18:04

Stovarišta u Srbiji konačno popunjena

Уз дрва стигли и виши ценовници

Foto Igor Marinković

ČVRST ogrev tek se od pre nekoliko dana ponovo našao na većini stovarišta u Srbiji. Jaka zima ostavila je trgovce bez drva za prodaju, a potrošače bez ogreva. Metar drva je sa prosečnih 4.500 dinara otišao i do 5.800 zbog nestašice, jer je potrošnja povećana i do 30 odsto. Prosečno domaćinstvo potrošilo je u januaru i do četiri metra drva, što je i do dva i po puta više nego što je to uobičajeno.

- Najčešće mi za grejanje treba deset metara drva za celu sezonu - priča Nišlijka Ivana M. - Sada sam 25. januara ostala bez zaliha. Uspela sam da kupim svega dva kubika, ali sam morala da ih platim gotovo 6.000 dinara po metru i to na ulici. Na sve to sam morala da platim i prevoz.

Procene su da će potrošači koji troše oko 15 metara, do aprila morati da dokupe barem još tri-četiri kako bi se ogrejali.

- Tako hladan mesec kao što je bio januar, događa se u Srbiji svake pete godine - objašnjavaju u stovarištu "Slavatrans" u Kragujevcu. - Zato se dogodilo da mesec dana budemo bez zaliha. I ne samo mi, gotovo da nije bilo stovarišta koje je imalo drva. Ipak, zima je popustila, a mi smo uspeli da nabavimo dovoljne količine do kraja grejne sezone.

PRODAJA NA ULICI

IZ Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" kažu da je nestašica drva dovela i do povećane ilegalne seče drva, najviše bagrema. Ulični trgovci na početku sezone grejanja prodavali su metar drva jeftinije nego na stovarištima, za oko 35 evra, da bi sa nestašicom cenu podigli na blizu 60 evra za kubik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)