20. februar  2017. 18.36  →  22.50 | Izvor: FoNet, Tanjug, Beta

Umro Vitalij Čurkin

NJUJORK -

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Vitalij Čurkin preminuo je danas u 65. godini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je danas u Njujorku, u 65. godini, iznenada preminuo Vitalij Čurkin.

vitalij curkin

Istaknuti ruski diplomata je preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće, navodi se u saopštenju.

Čurkin je na mesto stalnog predstavnika Rusije pri UN postavljen 2006. godine, a karijeru diplomate započeo je 1974. godine.

Čurkin - iskusni diplomata, branio i stavove Srbije

Vitalij Čurkin, koji je danas iznenada preminuo u Njujorku, slovio je za iskusnog diplomatu koji je tokom svoje poslednje dužnosti - šefa ruske Misije pri UN - oštro ulazio u verbalne sukobe sa, pre svega, američkim kolegama o ključnim svetlim pitanjima.

Srpska javnost pamtiće ga kao političara koji je na sednicama Saveta bezbednosti UN oštro kritikovao institucije u Prištini zbog položaja Srba i nealbanaca na Kosovu, ne libeći se da stane na stranu Srbije.

Učestovao je kao specijalni predstavnik predsednika Rusije na pregovorima o bivšoj Jugoslaviji.

Čurkin se rodio 21. februara 1952. u Moskvi, a diplomatsku karijeru je započeo 1974. godine.

Diplomirao je na Moskovskom institutu za spoljne poslove 1974. i tu je počeo da radi, a doktorirao je istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog saveza 1981. godine.

Između ostalog, bio je direktor Odseka za informisanje Ministarstva za spoljne poslove Sovjetskog Saveza i Rusije, a takođe je bio predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije od 1992. do 1994. godine.

Bio je predstavnik za štampu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova SSSR Eduarda Ševarnandzea, ambasador u Čileu, Belgiji, Kanadi, kao i predstavnik Rusije pri NATO.

Od 1992- 1994. je bio zamenik nekadašnjeg šefa diplomatije Rusije Andreja Kozirjeva.

Tada je bio i specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije na pregovorima o Jugoslaviji.

Od 8. aprila 2006. obavljao je dužnost ambasadora Rusije pri UN, zamenivši na tom mestu Andreja Denisova.

Saučešće Vučića povodom smrti Čurkina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i premijeru Dmitriju Medvedevu povodom iznenadne smrti ruskog ambasadora u UN-u Vitalija Čurkina, istakavši da je bio počastvovan saradnjom sa njim.

U telegramu se kaže:

„"Sa velikom tugom sam primio vest da je preminuo ambasador Vitalij Čurkin, stalni predstavnik Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, na radnom mestu, dok je svojim velikim diplomatskim znanjem doprinosio boljem razumevanju zemalja i naroda.

Ovo je veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju. Lično sam bio počastvovan srdačnom saradnjom sa ambasadorom Čurkinom, koji je bio voljan da kroz iskrene i mudre savete podeli svoje veliko diplomatsko iskustvo.

U ime Vlade Srbije i svoje ime porodici i prijateljima ambasadora Čurkina, vama i Vladi Rusije upućujem iskreno saučešće."

Dačić povodom smrti Čurkina: Srbija izgubila prijatelja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu telegram saučešća povodom smrti ambasadora Rusije pri UN Vitalija Čurkina, istakavši da je Srbija izgubila iskrenog prijatelja.

"„Zatekla nas je vest o iznenadnoj i preranoj smrti ambasadora Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina. Rusija je izgubila vrhunskog diplomatu i velikog patriotu, a Republika Srbija iskrenog prijatelja i kolegu. Ambasador Čurkin bio je vrstan diplomata i pravi predstavnik visoke škole ruske diplomatije", navodi se u telegramu, saopštilo je Ministarstvo.

Dačić je u ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i svoje lično ime Lavrovu i ruskom MIP uputio izraze dubokog i iskrenog saučešća, a porodici Čurkin reči podrške i utehe u teškim trenucima za njih.

Nikolić o Čurkinu: Znameniti diplomata, prijatelj Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom smrti ambasadora Rusije pri UN Vitalij Čurkina izrazio najdublje saučešće predsedniku RF Vladimiru Putinu, ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i članovima njegove porodice.

Za Čurkina je rekao da je znameniti diplomata Ruske Federacije i veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda.

"Ostaće nam u trajnom sećanju kao vrsni branitelj međunarodnog prava i ličnost od velikog ugleda, poštovan od svih u Ujedinjenim nacijama", poručio je Nikolić, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Diplomate u UN odale poštu preminulom Čurkinu

Diplomate u UN danas su odale poštu preminulom ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu minutom ćutanja pre početka sednice u UN.

Predsednik Generalne skupštine UN Piter Tomas izjavio je da je Čurkin posedovao "visoku inteligenciju, diplomatske veštine i smisao za humor" i dodao da je uvek bio spreman na razgovor s kolegama.

Poštu Čurkinu su odali i drugi ambasadori pri UN.

Tagovi
Srodne vesti