Aleksandar nema u kom kvizu nije učestvovao, a sav zarađeni novac uložio je u posao koji mu se višestruko isplatio (FOTO)

Golići, Aleksandar i Olivera, savetuju mladima da krenu u ulaganje korak po korak i da se ne "zaleću" sa skupim kreditima

  • 3

Aleksandar Golić iz Zrenjanina učestvovao je u raznim kvizovima, a sa suprugom Oliverom osvojio je ukupno 4.000 evra. U kvizu "Najslabija karika" osvojio je 2.000 evra i od toga je za 1.500 evra kupio njivu. Počeo je da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, prvenstveno da bi sebi obezbedio antistres terapiju.

MILOŠ TEŠANOVIĆ JE POLJOPRIVREDNIK: Svu hranu proizvodi sam, EVO I KAKO (FOTO)

DOBIĆETE BESPLATNO OVU RAJSKU KUĆU U VOJVODINI: Jedini uslovi su venčani list i želja da obrađujete zemlju!

Posao kojim se bavio doveo ga je do zdravstvenih problema i tada je odlučio da bude što dalje od ljudi, a što bliže prirodi.

- Usudili smo se da počnemo da se bavimo poljoprivredom, iako su jedina naša veza sa njom bili naši hobiji - bonsai i cveće. Registrovali smo gazdinstvo odmah nakon kupovine zemlje, 2006. godine. Od kraja 2014. godine krenuli smo u organsku proizvodnju. Rad na ovakvom gazdinstvu je vrlo naporan i u našem slučaju traje oko 10 meseci godišnje - objašnjava Aleksandar.

Foto: hertoolbelt.blogspot.rs Foto: hertoolbelt.blogspot.rs

Početna namera ove porodice bila je da proizvodi hranu za sopstvene potrebe. Za jednu deceniju stvorili su oazu mira i pravu "šumu" hrane. Na površini od jednog hektara nalazi se mešoviti zasad voća, u manjoj meri povrća, krmnog, lekovitog i začinskog bilja. Trenutno imaju preko 30 stalnih kultura. U prethodnih 10 godina proizvodili su još oko 15 drugih kultura od kojih su odustali.

Osim proizvodnje organskog voća i povrća, imaju i baliranu lucerku i seno, koje nameravaju da koriste za životinje sa organske farme, koju planiraju u budućnosti.

Golići se pridržavaju principa organske proizvodnje u svakom segmentu.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

- Stajnjak nabavljamo trampom za seno i detelinu i imamo ga uvek u velikim količinama. Koristimo pripravak od koprive i druge recepte, koji su jednostavni i efikasni u organskoj poljoprivredi. Takođe, sve naše biljne ostatke sa gazdinstva i domaćinstva kompostiramo ili koristimo kao bio masu za zagrevanje doma. Zaštitna sredstva koristimo samo sa liste dozvoljenih sredstava u organskoj proizvodnji. Borbu se štetočinama vodimo uz pomoć prirodnih predatora, setvom bilja koje odbija štetočine ili fizičkim sakupljanjem gde je to moguće. Navodnjavanje radimo po potrebi, sopstvenim sistemom za navodnjavanje - objašnjava Golić.

Svoje zasade Golići su formirali kupovinom kvalitetnog sadnog materijala i prikupljanjem posebnih sadnica i semena od prijatelja. Posebno su ponosni na sadnice šumskih voćkarica, koje su kao samoniklo bilje prilično zapostavljene u ishrani. Ipak, dominiraju voćne vrste. Imaju podjednako jagodaste, jezgraste i koštičave sorte voća. Berba traje od maja do decembra.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Od naših plodova stvaramo voćne sokove, džemove, slatka, kompote, rakiju, zimnicu, a uskoro očekujemo i naše sušeno bilje i sušene plodove. S obzirom na to da najveći deo hrane trošimo za sopstvene potrebe, do sada nismo imali puno viškova za tržišnu ponudu. Međutim, naša stabla rastu i rod se povećava. Očekujemo da nam raznovrsnost ponude gotovih organskih proizvoda uskoro donese neku opipljiviju ekonomsku dobit - kaže Aleksandar Golić.

Ova porodica bavi se i uzgojem lešnika. Jezgra čiste iz ljuske tek kada imaju kupca, a prodaju ih samo cele i pažljivo očišćene. Kažu da na taj način pružaju maksimum po pitanju kvaliteta, ukusa, higijene, nutritivne vrednosti. Ipak, lešnik im još nije doneo zaradu.

- Naši kupci znaju da osete razliku između naših svežih i pijačnih ili uvoznih lešnika, koji su prezimili po magacinima i džakovima, a prodaju se u sumnjivim zdravstveni i higijenskim uslovima - tvrdi Aleksandar.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Golići su se u svojoj proizvodnji suočavali sa različitim problemima, koje dele na prirodne i ljudske. Kažu da su smanjili uticaj prirodnih nepogoda, ali da im mnogo teže pada što su se čak pet puta uočavali sa krađama. Nisu zadovoljni ni agrarnom politikom.

- Za sve druge probleme koje imamo u proizvodnji krivimo samo neozbiljne političare, koji se igraju vlasti decenijama, a briga o poljoprivredi im je na začelju. Najviše me pogađaju licemerne izjave političara u kojima na poljoprivrednike gledaju sa lažnom brigom, vređajući time naš intelekt i potcenjujući naš značaj u društvu. Iskrena i snažna nebriga o statusu poljoprivrednika jedina je zajednička crta svih vlasti u poslednjih 30 godina - smatra Aleksandar.

Golići savetuju mladima da krenu u ulaganje korak po korak i da se ne "zaleću" sa skupim kreditima. Kažu, potrebno je odrediti prioritete i na osnovu njih se fokusirati i raditi postupno.

- Najbolje je da krenu i napreduju od sopstvenih sredstava. Ima i puno drugih mogućnosti. Mogu da uzmu startap kredite, da uzmu nepovratna sredstva, stimulacije. Najvažnije od svega je da imaju ideju, informaciju i viziju - poručuje Aleksandar.

(Telegraf.rs / Izvor: agroklub.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deksa

    20. februar 2017 | 19:05

    Ovog za ministra piljoprivrede i finansija.Pa da nam krene

  • Јасмина

    20. februar 2017 | 22:41

    Заиста стимулативно и поучно.

  • Gospodin Grga Pitić

    21. februar 2017 | 11:02

    A slike su iz nekih novina ? Hm.. krediti.. ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA