Capital.ba

“Stara gora” posluje s dobitkom

10.03.2010. / 16:43

ROGATICA, Preduzeće ”Stara gora” iz Rogatice, koja zapošljava 137 radnika, u prošloj godini poslovala je sa dobitkom od 59.393 KM, a u 2010. godini je ugovoreno 95 odsto radova.

Direktor ovog preduzeća Milomir Ećimović rekao je danas Srni da je ovo u posljednjih pet godina prva godina kada je iskazan pozitivan finansijski rezultat.

Ećimović je istakao da je firma u 2009. godini izvezla oko 70 000 metara kubnih trupaca, što je planirano i u 2010. godini, a to će biti predmet javnog nadmetanja i učešća na javnim oglasima.

Prema njegovim riječima, firma ima dva šumska radilišta ”Sjemeć” i ”Devetak”, a za potrebe rogatičkog Šumskog gazdinstva ”Sjemeć” izvozi trupce.

On je dodao da se preduzeće suočava sa nelojalnom konkurencijom usluga, navodeći da je ovo šumsko gazdinstvo početkom godine oglasilo poslove i da se javilo više manjih izvođača radova u odnosu na kapacitet ”Stare gore”, tako da je firma da bi dobila poslove na izvozu trupaca morala smanjiti cijene usluga.

Ećimović je napomenuo da firmi nedostaju trajna obrtna sredstva, da je mehanizacija dotrajala i mašine starije od 20 godina, a veliki su troškovi održavanja mašina.

Ukupan prihod u 2010. godini planiran je u visini 4.411.000 KM što je realno u odnosu na kapacitet firme ukoliko budu realizivani svi poslovi.

Firma raspolaže sa 30 motornih pila, 20 pari volovske zaprege, četiri zglobna traktora, kao i mehanizacijom za izgradnju makadamskih puteva, dva autobusa, tri kombi-busa, a nedostaju novi kamioni kiperi, grejderi, gusjeničari itd. što su velike investicije. Izmirene su sve obaveze zaposlenim za plate i za doprinose.

AD ”Stara gora” svoju sigurnost vidi u nalaženju mogućnosti da se u budućnosti vrati u sastav Šumskog gazdinstva ”Sjemeć”, jer je 2000. godine izdvojena iz ovoga gazdinstva.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!