Dostupni linkovi

Špirić: Imamo razloga za optimizam


Pasoš BiH, ilustrativna fotografija
Pasoš BiH, ilustrativna fotografija
Elvir Bucalo

Preostali su tek dani do prvog nacrta izvještaja Evropske komisije o spremnosti BiH da stupi u bezvizni režim Šengen liste. Želeći osigurati pozitivan zaključak Komisije, danas je premijer BiH Nikola Špirić u posjeti Komisiji, gdje razgovara sa evropskim komesarima.

Dok u Evropskoj komisiji tvrde da danas nisu spremni dati bilo kakvu ocjenu onoga što su na terenu zabilježile ekspertne misije, objašnjavajući kako
se podaci sa terena još analiziraju, bh. strana je stava da je pravi trenutak dodati još par riječi na zabilježeno stanje, kako bi se osiguralo da prvi nacrt izvještaja, koji se očekuje do polovine ovog mjeseca, sadrži pozitivne tonove o spremnosti zemlje da uskoro dobije bezvizni status sa evropskim prostorom.

Bosanskohercegovački premijer Nikola Šprić, koji ovog poslijepodneva razgovara sa komesarkom za unutrašnje poslove, Ceciliom Malmstrom, a potom i sa komesarom za proširenje, Štefanom Fuleom, naglašava da ima razloga za optimizam i da je i priča o ukidanju viza dobar primjer kako o zemlji treba pozitivno misliti i djelovati.

"Mora doći vrijeme da imamo pozitivni odnos prema svojoj zemlji i prema onome što s mukom stvorimo unutar BiH. Mi smo zemlja koja je prije 15 godina vodila krvavi rat, ali i zemlja sa najjačim progresom. Takav primjer, na sreću, ne postoji", kaže Špirić.
Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije

Odvojeni predmeti

Gospođu Malmstrom je juče susrela i članica EP iz Slovenije, Tanja Fajon, koja je snažno angažovana kako bi ostatak Balkana dobio bezvizni režim - ona kaže da od evropske komesarke nije bilo moguće dobiti nikakvu ocjenu o progresu BiH, da se radi na nacrtu izvještaja Komisije, čiji konačan prijedlog bi svjetlo dana mogao ugledati u aprilu.

Ukoliko bude značajnih razlika u spremnosti BiH i Albanije za bezvizni režim, njihovi dosjei će se razdvojiti i odluke donositi odvojeno, uvjerena je nakon razgovora Fajon, koja je pred susret sa evropskom komesarkom, pozvala Uniju da prekine neopravdanu blokadu dijela ZB:

"Slobodu kretanja moramo što prije omogućiti državljanima BiH, Albanije i ljudima na Kosovu. Oni danas, paradoksalno, imaju manje prava na slobodu putovanja nego što su ih imali prije tek godinu dana. Naravno, moraju imati ispunjene uvjete za to, a mi nikako ne smijemo nasjedati na priče o masovnom ilegalnom naseljavanju", poručila je Fajon.

Ipak, stotine i hiljade lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, koji, koristeći bezvizni režim, dolaze u evropske zemlje, nisu dobra vijest za skoro ukidanje viza za BiH, upozorava se iz nama sklone većine zastupnika Evropskog parlamenta.

Konačnu riječ o tome daće evropske članice, koje su trenutno, i sve više, u strahu da bi i sa bh. strane mogla krenuti slična bujica.

Jedan od ključnih zadataka bh. delegacije u Briselu je da ih pokuša u tome razuvjeriti.
XS
SM
MD
LG