17. jul  2008. 13.36  | Izvor: Tanjug

Festival na Paliću: Mnogo interesantnih gostiju

PALIĆ - Festival evropskog filma "Palić 2008", koji se održava od 19. do 25. jula, ugostiće veliki broj umetnika, a među njima poznatog britanskog reditelja Kena Louča na svečanom otvaranju, kada će mu biti uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za ukupan doprinos kinematografiji.

Louču nagrada na otvaranju, Paskaljeviću na zatvaranju

Domaći dobitnik tog priznanja Goran Paskaljević primiće nagradu na svečanom zatvaranju manifestacije na Letnjoj pozornici na Paliću. Festivalu će prisustvovati autori ili članovi ekipa svih filmova iz glavnog programa - 11 ostvarenja u takmičarskoj selekciji i tri van konkurencije.

Publici i novinarima predstaviće se Eran Riklis, reditelj izraelskog filma "Limunovo drvo" kojim u subotu uveče počinje takmičarski program, a koji je prethodno osvojio nagradu publike na festivalu u Berlinu.

Doći će i Abrahamson

Na Palić će ovog leta ponovo doći reditelj iz Velike Britanije Leonard Abrahamson koji je dobio "Bronzani toranj" - nagradu ovog festivala za otkriće u evropskoj kinematografiji 2005, a sada je u konkurenciji sa novim filmom "Garaža".

Na listi gostiju je i francuski sineasta F. J. Osang, laureat novoustanovljene nagrade Palićkog festivala "Underground spirit" - za izuzetno stvaralaštvo u okviru nezavisne produkcije.

Gosti festivala biće i reditelj finskog filma "Crni led" Petri Kotvica, bugarski reditelj Stefan Komandarev, koji učestvuje u glavnom programu sa filmom "Svet je veliki i spasenje je iza ugla" i mlada rediteljka iz Estonije Kadri Kousar, čiji će debitantski film "Magnus" biti prikazan u programu "Paralele i sudari".

Dečji film kao nova kategorija na festivalu

Od domaćih umetnika na Paliću će biti Stefan Arsenijević, reditelj filma "Ljubav i drugi zločini" koji se prikazuje van konkurencije, kao i reditelji Milutin Petrović i Marko Kostić, jer se u novouvedenom festivalskom programu "Dečji film" prikazuju njihova ostvarenja "Agi i Ema", odnosno "Princ od papira".

U glavnom i pratećim programima na Paliću i u Subotici biće prikazano oko 70 filmova.