МСП: Америка наставља „лов" на Русе у целом свету

Министарство спољних послова Русије упозорило је грађане да постоји опасност да буду задржани или ухапшени у трећим земљама.

МСП је објавило документ у коме се упозорава да на захтев америчких надлештава Руси могу да буду праћени и ухапшени, преноси РИА Новости. 

Упркос више пута упућиваним позивима на нормализацију сарадње руских и америчких надлежних органа на основу билатералног Уговора о узајамној правној помоћи у погледу кривичних дела (из 1999-те), и даље су присутни случајеви неприхватљиве праксе „лова“ на Русе у целом свету, наглашавају дипломате.

У спољнополитичком ресору подсећају на случајеве отмица руских грађана, што се догодило, рецимо, Константину Јарошенку који је тајно ухапшен у Либерији и пребачен у САД. Наводи се и пример Романа Селезњова који је ухапшен на Малдивским острвима, а сада је у затвору у Сијетлу.

Таквих инцидената има више од тридесет. Прошле године у САД су изручена четири руска држављанина, Сенах, Сергејев и Серов из Финске и Вартањан из Норвешке. Међу најсвежијим примерима је недавно хапшење Станислава Лисова у Шпанији, каже се у саопштењу.

После хапшења и изручења Руси се суочавају са необјективним односом САД. Поред тога на разне начине покушавају да их наведу на признавање кривице. У случају одбијања Руси добијају огромне затворске казне, као што је то био случај са Јарошем и Бутом, подсећају у дипломатском ресору. 

Министарство спољних послова наглашава да ће руске дипломате учинити све што могу како би заштитили права грађана и пружили им помоћ уколико то буде неопходно. 

Међутим, с обзиром на наведне околности препоручујемо руским грађанима да приликом планирања путовања у иностранство брижљиво одмере све ризике, нарочито у случају основаних претпоставки о постојању претензија америчких правосудних органа према њима, закључено је у дипломатском ресору.

Текстови Russia Beyond су слободни за преузимање. Бићемо вам захвални ако их будете објављивали са линком који води на оригинални текст, односно на нашу страницу. Хвала!

Наш сајт користи „колачиће“ („cookies“). Притисните овде да сазнате више о томе.

Прихватити коришћење „колачића“