Ministarstvo pravde će do kraja nedelje Velikoj Britaniji uputiti zahtev za ekstradiciju Ejupa Ganića, ratnog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u pritvoru u Londonu – rekla je juče novinarima u parlamentu Srbije Snežana Malović, ministarka pravde Srbije.

Ona je napomenula da je Ministarstvo pravde pripremilo dokumentaciju od oko 500 strana koja će biti prevedena na engleski. Prema njenim rečima, britanski sud trenutno razmatra žalbu Ganića na odluku da mu se ne ukine pritvor. Ganić je, da podsetimo, uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine. Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim osobama, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela – ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Sudija Okružnog suda u Londonu, Nikolas Evans, izjavio je da će Ganić ostati u britanskom zatvoru još najmanje dva dana. Sudija Evans rekao je Ganiću da će njegovu žalbu na odluku da ne bude pušten na slobodu uz kauciju Viši sud razmotriti u četvrtak. Advokati su zatražili da bude na slobodi dok sud razmotri da li da će Ganić biti izručen Srbiji.

„Šarlatanski“ odnos Beograda

Sarajevo – Moj otac dao je advokatskom timu smernice koje idu u prilog njegovoj odbrani. Mi imamo neke dodatne vrlo bitne dokaze koje u interesu odbrane još ne možemo objaviti, a oni još jednom potvrđuju šarlatanski odnos Srbije prema ovom slučaju i to da Srbija na najgrublji način eksploatiše britanske vlasti i pravosudne organe – izjavio je za Dnevni avaz Ganićev sin Emir. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari