Capital.ba

Nemoguće kazniti prekršioce zakona

09.03.2010. / 20:24

SARAJEVO, U Federaciji BiH trenutno ima najmanje 10 000 radnika sa kojima se obnavlja ugovor sklopljen na određeno vrijeme.

U sindikatima tvrde da u FBiH nije moguće kazniti kontinuirano sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme sa istim radnikom, iako to predstavlja zloupotrebu Zakona o radu.

Čelnici sindikata napominju da je ponovljeno sklapanje ugovora o radu na određeno postala praksa, posebno u školstvu, zdravstvu, trgovini, građevini, tekstilnoj i metalnoj industriji.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Selvedin Šatorović kaže da samo u osnovnim i srednjim školama u FBiH ima oko 3 000 sklopljenih ugovora na određeno vrijeme.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu u FBiH Abud Sarić kaže da je praksa zapošljavanja na određeno prisutna uglavnom za zaposlene u zdravstvu koji nisu zdravstveni radnici, mada se dešava i da ugovor na određeno bude sklopljen sa ljekarom.

Sarić kaže da sindikat ne može ništa jer je zakon ovo dozvolio, ali je važno da i ti radnici na određeno ostvaruju svoja radnička prava.

U sindikatima naglašavaju da, prema zakonu, ugovor na određeno vrijeme može biti sklopljen na period do dvije godine nakon čega prerasta u rad na neodređeno, ali da poslodavac pravi pauzu od mjesec dana prije isteka dvije godine, a potom opet sa istim radnikom sklopi ugovor na određeno.

Glavni federalni inspektor rada Muhamed Pašukanović naglasio je da ovakvih zloupotreba zakona ima, ali da inspekcija ne može ništa takvim poslodavcima jer su formalno ispoštovali zakon.

On smatra da će rad na određeno biti sve prisutniji s obzirom na to da je u Evropi tako, ali napominje da je na Zapadu lako naći drugi posao, a i regulisano je pitanje otpremnina i naknada.   Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Nemoguće kazniti prekršioce zakona

    1. bosman

      U pravu si brko. Opstaju samo oni koje sindikat ne brani

    2. brkoug

      Ne znam zašto hajka na ugovore o radu na određeno vrijeme, ako su propraćeni sa propisanim pravima i obavezama, jer u suštini svaki radni odnos je na određeno vrijeme, dok radnik poslodavcu treba.