Srbija

Utorak, 09.03.2010.

08:56

Behtel gradi autoput kroz Kosovo

Ministarstvo transporta u kosovskoj vladi i kompanija Behtel postigli su sporazum za gradnju autoputa Morina-Merdare, a ugovor će biti potpisan u četvrtak.

Izvor: Tanjug

Default images

Gradnja autoputa biće podeljena u nekoliko segmenata, a ukupna vrednost puta će dostići vrednost oko 700 miliona evra. Ministar transporta Fatmir Ljimaj kaže da se, na osnovu predloga kompanije, očekuje završetak celokupnog autoputa za 36 meseci.

Portparol Ministarstva transporta Dževdet Požari kaže da su razgovori u toku i da još ništa konkretno nije postignuto. "Čim budemo razjasnili sve tačke sa kompanijom, mi ćemo obelodaniti odluku. Ministarstvo transporta je zainteresovano da postigne konkretan i koristan ugovor", rekao je Požari.

On je naveo da ukoliko ne bude postignut ugovor sa ovom kompanijom, onda će biti započeti razgovori sa drugom kompanijom po redu sa tendera.

Kosovska vlada je januara ove godine usvojila predlog Međuministarskog komiteta za izgradnju autoputa, a tada su započeli razgovore sa kompanijom "Behtel & Enka", koja je ponudila da izgradi autoput dug 103 kilometra, po ceni kilometra od 7,5 do osam miliona evra.

U trci za projektom, bila je i austrijska kompanija Strabag, koja je ponudila projekat od Merdara preko Prištine, Lipljana, Suve Reke, Prizrena i Vrbnice, čija je vrednost bila sa sve tunelima oko 1,3 milijarde evra.

Konzorcijum je u svojoj ponudi predložio da se tuneli izbegnu, da putna trasa prolazi od Merdara, Prištine, Aerodroma Slatine, Komorana, Orlata, Mališeva Suve Reke i Prizrena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

22 h

Podeli: