"Odbranili smo se i bez zida, danas živimo u blatu"

Zajednica srpskih opština neće biti rešenje, već samo uslov za nove tenzije na Kosmetu, a glas Srba sa severa južne pokrajine se ne čuje u pregovorima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2017.

16:32

To je gostujući u Kažiprstu rekla urednica portala KoSSev Tanja Lazarević, komentarišući rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici, koje bi, kako najavljuju iz Beograda, Prištine, ali i međunarodne zajednice, trebalo da relaksira odnose između dve strane i omogući dalji nastavak normalizacije.

“Samo je ohrabrujuće u tome što je postavljeni zid presekao glavnu žilu kucavicu grada duž glavne ulice. Ni u čemu drugom ne vidim ništa ohrabrujuće, niti u postavljanju niti u rušenju zida po građane. Ja bih volela da podsetim javnost da je priča o zidu bila aktuelna 1999, 2000, 2001. i 2002. godine, kada je stanovništvo bilo u direktnoj bezbednosnoj opasnosti od albanskih ekstremista. Prirodno su reagovali i tražili su zid, da nemaju ništa sa drugom stranom“, navela je Lazarevićeva.

Prema njenim rečima, reč Srba sa severa Kosmeta je bila snažna i poštovala se u tom periodu.

“Mi smo se čuvali i bez tog zida. Priča o zidu je nesuvisla 2017. godine, kada se pripremaju procesi integracije Srba sa severa u kosovski sistem, mimo njihove volje, ali uz dogovor najviših predstavnika Beograda i Prištine. Rečenica “niti su nas pitali kada su gradili, niti kada su rušili“, najblje oslikava sve ono što se dešava na severu Kosmeta od 2012. godine, odnosno od priprema za potpisivanje Briselskog sporazuma. Srbi sa Kosova nisu aktivni učesnici u dijalogu“, istakla je Lazarevićeva. U Kažiprstu je prikazana i fotografija koja je objavljena na društvenim mrežama, uz komentar da Srbe više brine blato koje je ostalo iza srušenog zida.

“Blato je simbol situacije u kojoj živimo, način na koji se vodi politika u vezi sa severom Kosova, a tu govorim o osećaju građana. To blato koje gazimo u žili kucavici je blato koje živimo od 2011. i 2012. godine, ali i mnogo ranije“, kaže Lazarevićeva.

Predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je rekla da je raduje početak razgovora na formiranju Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i da to treba uraditi u istom duhu koji je bio primetan pri rešavanju problema sa zidom.

“Najtačnija reč je duh, kada govorimo o Zajednici srpskih opština. To je čardak ni na nebu ni na zemlji, a ta izjava zvuči kao da je juče to dogovoreno, a ne u avgustu 2015. godine, ali i zvuči kao da je rušenje zida bio direktan uslov da konačno počnu razgovori o formiranju. Ne vidim razloge za uslovljavanje, mi smo sve tačke Briselskog sporazuma isporučili. Srbima sa KiM ZSO ništa ne znači, oni ne znaju šta je ZSO, ali razumeju da će ZSO biti forma “manje za više“ i zamena za strukture države Srbije“, ističe Lazarevićeva.

Na podsećanje na najavu iz Kancelarije za KiM da će Beograd zajedno sa kosovskim Srbima početi formiranje ZSO, ako Priština to ne omogući do Sretenja ove godine, gošća Kažiprsta navodi da se nada da se neće dogoditi slučaj “voz“.

“Nadam se da neće, tenzije su strahovito podignute, sada se nastavlja, imamo danas mali predah, apelujem da više nemamo teme kao što su zid, voz, spektakularni medijski rascep Srpske liste i volela bih da nekoliko dana stanovništvo dobije predah. ZSO, koja bude formirana, neće biti rešenje već novi skok tenzija. Sve to ide u prilog onima koji su generisali krizu u decembru prošle godine. Građani na terenu imaju potpuno drugačiju sliku“, zaključila je Lazarevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: