Krivolov oštećuje budžet za milione dinara

U domaćim lovištima česti su slučajevi nekontrolisanog i neumerenog odstrela koji državnoj kasi nanose milionsku štetu ali i prete opstanku određenih vrsta.
O ovom nacionalnom bogatstvu nemerljive nematerijalne i izuzetne materijalne vrednosti ne upravlja se adekvatno i postoje indicije da se u većini lovišta divljač nekontrolisano i neumereno lovi, piše VOICE.
 
Jadranka Delić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode navela je da situacija u pogledu nezakonitog lova, odnosno krivolova i lovokrađe, nije poboljšana u poslednje vreme.
 
"Nepoštovanje zakona i enorman izlov, uz glavnog krivca za nestajanje staništa, a to je intenzivan razvoj poljoprivrede, doprineo je drastičnom smanjenju brojnosti određenih vrsta sitne divljači: jarebica, prepelica, na nekim područjima zeca i drugih, na celom prostoru Vojvodine. Zato je u cilju opstanka i oporavka nekih vrsta sitne divljači, kakva je na primer prepelica, potrebno zabraniti lov na odredjeni vremenski period", piše u odbranjenoj doktorskoj disertaciji Jadranke Delić.
 
Tim za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u 2016. utvrdio je 65 lokacija na kojima su korišćene zakonom zabranjene elektronske vabilice.
 
Protiv poznatih i nepoznatih počinilaca podneto je više od 20 krivičnih prijava, ali je u samo jednom slučaju presuda poznata, a veliku kaznu od oko 7.000 evra za krivolov prepelica uz korišćenje vabilica u okolini Kikinde platio je bivši italijanski političar Gabriele Ćimadoro.
 
Dodajmo da je trenutno aktuelna krađa odbačenih rogova jelena, koji se švercuju u Kinu.
  • Čaruga

    02.02.2017 20:11
    O čemu je ovde reč ?
    Površan članak ,onako nabacano svega da izgleda bombastično ! Konkretno u kojem lovištu je prekomeran izlov , i na osnovu kojih podataka je to utvrđeno ? Svako Lovačko udruženje ima stručnu službu,odgovorno lice , plan gazdovanja koje odbrava državni organ ,tj. Ministarstvo poljoprivrede i lovna inspekcija , uz prilično veliku papirologiju ,pre i nakon lova , i toga je svaki korisnik lovišta i učesnik lova je dužan da se pridržava.

    Za Jarebicu našu autohtonu koku je poznata stvar da nestaje sa ovih prostora , iako je Lovci Vojvodine ne love već skoro 30 godina . U Srbiji je bolja situacija posebno na jugu jer nema velikih kompleksa i intenzivne poljoprivrede . Ja rebica je evidentno platila cenu ,prekomerne upotrebe hemije i uništavanja staništa ,tako da zu LOV nema nikakve veze .

    Prepelicu možeš štitit u Srbiji koliko hoćeš , kada je na njenom migratornom putu kroz druge zemlje love neuporedivo više , ovo kod nas je tek neki promil od ukupnog broja .
    Veči problem za prepelicu je prskanje ogromnim količinama herbicida njiva nakon žetve i paljenje strnjišta . Teško je videti njivu koja se zakorovila posle žetve , sve žuto od hemije .

  • dule

    02.02.2017 12:28
    Ako je budžet jedina stvar koja je oštećena onda bolje da ni ne zabranjujemo.


    Jbt, ispada da sve što u životu radimo, radimo isključivo zbog budžeta.
  • DjakoN

    02.02.2017 11:02
    tugaa..
    Jedan politicar pojede toliko nasih novaca za manje od godinu,pa vidi gledajte koliko ima politicara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija