Nemačka ministarka ekonomije: Trampovi signali zabrinjavajući

Beta, AP

01. 02. 2017. u 13:09

Nemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries rekla je da je administracija novog američkog predsednika Donalda Trampa do sada slala "zabrinjavajuće" signale o trgovini, prenosi današnji ''Bild''

Немачка министарка економије: Трампови сигнали забрињавајући

Foto Tanjug, AP

Nemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries rekla je da je administracija novog američkog predsednika Donalda Trampa do sada slala "zabrinjavajuće" signale o trgovini, prenosi današnji ''Bild''.


Ministarka je rekla da bi politika izolacije oštetila i ekonomiju SAD i da je važno nastaviti razgovore sa Vašingtonom.


Nemačka ekonomija je najveća u EU i ova zemlja je jedan od najvećih izvoznika na svetu, pa je brinu potencijalne promene koje bi mogla uvesti nova administracija u SAD.


"Ono što smo iskusili u poslednjih 10 dana je zabrinjavajuće i uznemiravajuće. To ide u potpuno pogrešnom pravcu", rekla je Brigite Cipries nemačkim dnevnim novinama.


Ona je navela i da neke od Trampovih najava nisu u skladu sa principima Svetske trgovinske organizacije, ali nije precizirala koje konkretno.


"Moramo da razgovaramo, razgovaramo, razgovaramo. Ona vrsta izolacije kakvu izgleda želi Donald Tramp naškodila bi svima, uključujući i američku privredu. Ni oni nemaju interes da eskaliraju", rekla je ministarka ekonomije Nemačke.


Ona je navela da 60 procenata nemačkog izvoza odlazi u Evropu, a 10 procenata u Ameriku. Ipak, u 2015. SAD su bile najveći trgovinski partner Nemačke, sa ukupnim izvozom u Ameriku od 113,7 milijardi evra, a uvozom od 60,2 milijarde evra.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Saša

01.02.2017. 17:51

Pa gospodjo dosta je bilo bogacenja na racun malih drzava,svuda kriza samo Nemacka cveta,nije niko lud!!!!

Bravo

02.02.2017. 16:05

WTO nikada i nije trebao da postoji. U samoj SAD su bile velike demonstracije novembra 1999 protiv WTO i takve trgovine, a o tome je snimljen i film, Battle in Seattle (2007).