31. januar  2017. 19.53  | Izvor: Tanjug

O ukidanju poreza na donacije će razgovarati

BEOGRAD -

O mogućnostima za realizovanje ideje da se ukine porez na donacije i eventualnim efektima takve odluke Ministarstvo finansija planira da razgovara sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tim povodom u izjavi Tanjugu u resoru finansija podsećaju da su aktuelnim zakonima koji uređuje porez na dobit pravnih lica i porez na dohodak građana već propisane poreske olakšice koje se odnose na priznavanje izdataka za humanitarne svrhe kao rashod u iznosu najviše do pet odsto od ukupnog prihoda.

Navode i da se kod prometa dobara koja su predmet donacije, a na koja se plaća PDV, nema drugih oporezivanja.

Ističu da su rešenja predviđena Zakonom o PDV koja se odnose na oporezivanje donacija u dobrima i uslugama usaglašena sa propisima EU kojima se uređuje oporezivanje potrošnje PDV-a.

"I sada je moguće da se na zahtev u pojedinačnim i opravdanim slučajevima omogući oslobađanje, a imajući u vidu efekat i ispunjenost uslova koji podrazumevaju neophodnu usaglašenost sa Zakonom o PDV i propisima EU kojima se ureduje oporezivanje potrošnje PDV, onemogućavanje zloupotreba i održavanje principa horizontalne poreske pravičnosti", kažu u Ministarstvu finansija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je ranije da bi porez na donacije i humanitarnu pomoć trebalo da bude ukinut ove godine i da sa Ministarstvom finansija razgovara o tome kako bi se moglo sprečiti "kažnjavanje" donatorstva naplatom poreza, a neki su mediji danas objavili da je Ministarstvo finansija protiv ukidanja tog poreza.

Vulin je objasnivši da nije u redu da kompanije koje su obezbedile poklone i donacije za ugrožne kategorije stanovništva plaćaju porez i PDV kao da su ih prodale na tržištu.

Srodne vesti