31. januar  2017. 12.06  | Izvor: Tanjug

Šabić apelovao na zaštitu podataka u zdravstvu

BEOGRAD -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je pismo premijeru Aleksandru Vučiću povodom Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) i apelovao da se preduzmu sve mere zaštite tih podataka.

"Budući da se radi o ogromnom broju podataka o zdravstvenom stanju građana Srbije, čija bi zloupotreba mogla prouzrokovati izuzetno štetne posledice uključujući kompromitaciju celog zdravstvenog sistema u zemlji, poverenik je apelovao da Vlada, neodložno preduzme sve potrebne mere, u cilju sprečavanja posledica koje bi mogle biti doslovno katastrofalne" navedeno je u saopštenju poverenika.

Kako je rečeno Poverenik je podsetio da nedostaci na koje je ranije upozorio nisu otklonjeni i navodi da je moguće lako pristupiti ličnim podacima pacijenata i zaposlenih u zdravstvenim institucijama, koji bi, kaže, kasnije mogli i da se zloupotrebe.

Podseća se da je Poverenik nadležnom ministarstvu u oktobru 2016. godine uputio Upozorenje sa preciznim navođenjem nepravilnosti koje su utvrđene detaljno opisujući činjenično i pravno stanje.