Gasprom: U opasnosti isporuke gasa Evropi

Ruski Gasprom je upozorio na rizike po njegove isporuke gasa Evropi preko Poljske, budući da zvanična Varšava tek treba da prihvati nove uslove za tranzit gasa.
"Čuli smo da Poljska ne namerava da produži ugovor o tranzitu gasa. To dovodi u opasnost isporuke evropskim državama, uključujući Nemačku", izjavio je zamenik izvršnog direktora Gasproma Aleksandar Medvedev. 
 
Poljska, koja najveći deo gasa koji troši uvozi iz Rusije, saopštila je da ne planira da obnovi dugoročni ugovor sa Moskvom o snabdevanju gasom po isteku ugovora sa Gaspromom 2022. godine.
 
"Mi nemamo planove za to i čak nismo ni pomislili na smanjenje ili prekide u tranzitu preko Poljske", kazao je Medvedev. On je, u izjavi za Rojters, rekao da Gasprom nastavlja sa realizacijom planova vezanih za Severni tok 2 i da očekuje da će od evropskih partnera ove godine dobiti sredstva za taj projekat.
 
"Tražili smo i već smo našli načine za implementaciju ovog projekta, uz učešće naših partnera iz inostranstva. Uveren sam da će biti pronađeno rešenje koje neće biti u suprotnosti sa evropskim propisima ili regulativama zemalja članica", kazao je on.
 
Deo ovog projekta su, kako je rekao, stari partneri, kao što su kompanije Uniper, Vinteršel, Šel, OMV i Anži, a taj gasovod bi, prema njegovim rečima, takođe mogao da snabdeva i Britaniju prirodnim gasom. Cilj Severnog toka 2 je da se zaobiđe Ukrajina, ključna ruta za tranzit ruskog gasa do Evrope, pošto su sporovi između Moskve i Kijeva u prošlosti često dovodili do prekida u isporukama iz Rusije, navodi britanska agencija.
 
Rusija snabdeva Poljsku i Nemačku gasom preko gasovoda Jamal-Evropa, čiji je godišnji kapacitet oko 33 milijarde kubnih metara. Zvanična Varšava je, kako navodi Rojters, jedan od najvećih kritičara povećanog obima isporuka ruskog gasa Evropi, i protivi se planovima Moskve da udvostruči kapacitet podvodnog gasovoda Severni tok do Nemačke.

Teme

GAS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.