');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

SVE SAMO NE BESKUĆNICI Gde i kako su karijeru nastavili BIVŠI MINISTRI

Bivši ministar Slobodan Vuksanović, ispostavilo se, lepo živi, ima dobar posao i stan u centru Beograda, a više nego solidno su prošli gotovo svi bivši članovi vlada Srbije, koji su se nakon političkih karijera vratili svojim zanimanjima, posvetili biznisu ili otišli u inostranstvo.

božidar đelić mirko cvetković diana dragutinović mlađan dinkić foto RAS Srbija Foto: RAS Srbija
božidar đelić mirko cvetković diana dragutinović mlađan dinkić foto RAS Srbija
Božidar Đelić, Mirko Cvetković, Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić
Foto: RAS Srbija
Božidar Đelić, Mirko Cvetković, Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić

Malo koji bivši ministar može da kaže da mu je politika odmogla, a najmanje bi o tome mogli da govore oni koji su vodili računa o državnim finansijama. Većina je i pre dolaska u Nemanjinu 11 imala uspešne karijere, a ništa se nije promenilo ni nakon odlaska iz srpske politike. Naprotiv.

Vođenje finansija se isplatilo

Svi bivši ministri finansija od petooktobarskih promena do danas i te kako su unovčili svoje iskustvo u državnim institucijama. Božidar Đelić, koji je taj resor vodio u Vladi Zorana Đinđića, trenutno živi i radi u Francuskoj, gde je od 2014. direktor u investicionoj banci "Lazard".

Na mesto visokog državnog funkcionera došao je sa partnerske pozicije u konsultantskoj kompaniji "Mekinzi", da bi 2005. prešao na funkciju direktora za istočnu Evropu u "Kredi agrikol banci". Zatim se vratio u politički život Srbije.

Diana Dragutinović
Foto: M. Đoković / RAS Srbija
Diana Dragutinović

Na privremeni rad u inostranstvo je otišao i Mirko Cvetković, bivši premijer, koji je godinu dana vodio i resor finansija. Trenutno je konsultant Svetske banke u Sektoru za razvoj privatnog sektora u zemljama istočne Evrope i centralne Azije.

Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić, koji su takođe brinuli o državnoj kasi, ostali su u zemlji, ali njihove karijere nisu stagnirale.

Osim što predaje na Ekonomskom fakultetu, Dragutinovićeva je viceguvernerka u Narodnoj banci Srbije, a prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u NBS mesečno zarađuje 529.000 dinara.

Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić

Dinkić je, sa druge strane, otišao u privatni sektor. Kada se 2014. povukao iz političkog i javnog života, postao je član Upravnog odbora "Zberbanke", vodeće banke u Rusiji. Većinski je vlasnik konsultantske kompanije "MD Solution Beograd", koja je samo u 2015. godini ostvarila dobit od 23 miliona dinara.

Uspeh mu neretko kvare istrage koje su se prethodnih godina vodile protiv njega. Nedavno je bio na saslušanju u policiji u vezi sa slučajevima od 2001. do 2012. godine, kao što su "Mobtel" i topionica iz Bora. Pred Novu godinu Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv njega zbog mahinacija u Nacionalnoj štedionici.

Advokatura, profesura, medicina...

Među onima koji su se definitivno povukli iz srpske politike je Tomica Milosavljević, koji je četiri puta biran za ministra zdravlja i taj posao radio devet godina. Iz politike je otišao 2011. godine, a danas je redovni profesor na Medicinskom fakultetu i klinički gastroenterolog-hepatolog u Kliničkom centru Srbije.

Tomica Milosavljević
Foto: M.Mitrović / RAS Srbija
Tomica Milosavljević

Veoma je aktivan u Evropskoj asocijaciji gastroenetrologa, čiji je predsednik bio u prethodne dve godine, a sada je član borda te asocijacije.

Milosavljević za "Blic" navodi da mu politika nije odmogla i da mu nije žao što se bavio tim poslom, ali da sebe nije doživljavao kao političara, već kao "doktora na privremenom radu u politici".

- Profesor i doktor Milosavljević nisu imali nikakve vajde od ministra Milosavljevića - kaže on.

Zoran Stojković
Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Zoran Stojković

Isto tvrdi i Zoran Stojković, bivši ministar pravde, koji se po okončanju političke karijere vratio advokaturi. Kako navodi za "Blic", zbog politike nije imao problema, ali nije se ni okoristio.

- Dok sam bio ministar, posao advokata bio je u statusu mirovanja. Vratio sam se bez ikakvih problema. Ipak, ne radim kao ranije. Kada sam postao ministar predao sam sve svoje predmete, a kad sam se vratio u advokaturu krenuo sam ispočetka. Ipak, to mi nije toliko bitno. Radim da se ne bih osećao kao penzioner - kaže Stojković.

Savetuju u Vladi: Dragan Glamočić i Petar Škundrić
Foto: RAS Srbija
Savetuju u Vladi: Dragan Glamočić i Petar Škundrić

U penziju je otišao Vojislav Koštunica, koji je u dva navrata bio premijer, a veliki broj bivših ministara i dalje je u politici. Radi se uglavnom o članovima opozicionih stranaka.

Neki su ministarske fotelje zamenili savetničkim, poput Dragana Glamočića, koji je u kabinetu predsednika Vlade Aleksandra Vučića zadužen za poljoprivredu, ili Petra Škundrića, koji je angažovan u kabinetu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Nevolje posle politike

Nekolicina bivših ministara politika je donela velike nevolje. Među njima je i Oliver Dulić, koji je vodio resor životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Mirka Cvetkovića.

Vrlo brzo nakon promene vlasti, Dulić je optužen za zloupotrebu službenog položaja prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest". U jednom trenutku optužnica protiv njega bila je ukinuta, da bi posle nekog vremena opet bila podignuta.

Oliver Dulić
Foto: R.Ristić / RAS Srbija
Oliver Dulić

Dulić u izjavi za "Blic" kaže da mu je politika nanela veliku štetu, ali da sada uživa u svojoj struci.

- Radim u Kliničkom centru Vojvodine, ortoped sam i bavim se svojim poslom. Šta se dešava sa optužnicom protiv mene, zaista ne znam - navodi Dulić.

U problemima je i bivši ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo. Pred Specijalnim sudom u Beogradu, on je optužen za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine. Suđenje je u toku.