Ukupno 65 beba bilo je u kontaktu sa pedijatrijskom sestrom G. L., zaposlenom u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici u Beogradu, kod koje je konstatovana tuberkuloza, rekao je za Danas Aleksandar Ljubić, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. Kako objašnjava, već se preduzimaju neophodne mere da bebe koje su bile izložene riziku budu pregledane i medicinski zbrinute.

– Ustanovljeni su putevi kretanja i kontakti obolele medicinske sestre sa novorođenom decom. Identifikovana je 51 ugrožena porodica sa ukupno 65 beba. Gradskom zavodu za plućne bolesti upućen je spisak porodica koje treba da donesu na pregled bebe. Da bi se videlo da li su deca obolela ili bila u kontaktu, radi se potkožna tuberkulinska proba, a rezultat se očitava za 72 sata. Na osnovu toga biće primenjena profilaksa ili terapija. Sve bebe su po rođenju dobile beseže (BCG) vakcinu, ali je potrebno par meseci da bi se zaštita uspostavila – navodi Ljubić.

Prema rečima Aleksandra Ljubića, direktora Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, svi zaposleni koji su dolazili u kontakt sa obolelom radnicom su snimani i ukoliko kod nekog bude otkriven problem, biće ustanovljena dodatna grupa ugrožene dece.

– Do sada je 30 odsto osoblja analizirano i ni u jednom slučaju nije dokazana bolest – objašnjava Ljubić.

U Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu već su počeli pregledi dece. Juče ujutro pregledane su dve bebe, a popodne je trebalo da bude pregledano još šestoro novorođenčadi.

„Planirano je da svi budu pregledani i testirani do kraja sledeće sedmice. Prvi rezultati će biti poznati u ponedeljak. Sve bebe će dobiti zaštitnu terapiju, a eventualno obolela deca biće lečena. Obezbeđene su dovoljne količine tuberkulina i lekova za profilaksu, tj. zaštitnu terapiju“, navodi se u odgovoru Danasu koje je potpisao Jovan Stoiljković, pomoćnik direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Danko Stojnić, upravnik Bolnice za dečje plućne bolesti KBC „Dr Dragiša Mišović“, kaže za Danas da nema realne opasnosti da su bebe ugrožene.

– Ispitivanje dece radiće se čisto iz predostrožnosti. Veoma je mala verovatnoća da je bilo koje dete zaraženo, a kamoli obolelo. Tuberkuloza kod nas je retka pojava, a naša populacija nema veliku sklonost ka toj bolesti. Srbija ima stopu oboljevanja od 29-30 na 100.000 stanovnika. U Bolnici za dečje plućne bolesti godišnje se od tuberkuloze leči tridesetak mališana iz cele Srbije – napominje Stojnić. Tuberkuloza se, prema njegovim rečima, „ne dobija lako kao grip ili boginje, i manje je zarazna i više se ponaša kao imunološka, nego kao zarazna bolest“.

Iako se u porodilištima i internatima obavljaju češći periodični pregledi osoblja, tuberkuloza je podmukla bolest koja se ne može otkriti klasičnim pregledom, već samo radiografski. S druge strane, kliničko ispoljavanje TBC može biti nespecifično – čak i samo kao promena raspoloženja. Specifičnih simptoma nema, sve dok ne počne iskašljavanje krvi.

ŽIVADINOVIĆ: Još rano za krivičnu odgovornost radnice

Ljubiša Živadinović, advokat, kaže za Danas da svaka zdravstvena ustanova, bilo privatna ili državna mora da ima komisiju za intrahospitalne infekcije, gde se vodi računa ko ulazi u koju prostoriju da ne bi uneo neku bakteriju ili virus.

– Svi zdravstveni radnici podležu periodičnom sanitarnom nadzoru, pri čemu se vidi da li su zaraženi od neke bolesti. Sanitarna knjižica zavisno od trajanja važi od šest meseci do godinu dana – ističe Živadinović. On napominje da se o mogućoj kazni za medicinsku sestru još ne može govoriti.

– Ako nije znala da je zaražena, postoji velika mogućnost da bude oslobođena – ističe Živadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari