"Nema potrebe za zapaljivom retorikom, ne želimo sukobe"

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak očekuje da se razgovori Beograda i Prištine u Briselu intenziviraju.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

08:15

Ona je navela da očekuje da se uspostave direktni kontakti u cilju rešavanja operativnih pitanja.

Pak je ukazala da je predsednik Tomislav Nikolić, koji će zajedno sa premijerom učestvovati na današnjim razgovorima u Briselu, da je Srbija apsolutno posvećena miru, dijalogu i razgovoru.

"Nema potrebe za zapaljivom retorikom. Srbija ne želi sukobe i tenzije u regionu, što je rekao i predsednik Nikolić", istakla je Pak za RTS.

Ona je rekla i da je ukoliko tako ne bude Srbija spremna da reaguje, ali izrazila očekivanje da do toga neće doći.

Napomenula je i da očekuje da se operativni problemi preduprede direktnom komunkacijom, ako treba i uspostavljanjem "vruće" telefonske linije.

Povodom ocene evropskih diplomata da je dolazak delgacija Beograda i Prištine na najvišem nivou dobar znak, Pak je rekla da to pokazuje znak velike odgovornosti da se preuzme odgovrnost na najvišem nivou, i da će sve što se dogovori od strane Beograda biti implementirano.

"Želimo da i Priština primeni dogovore", istakla je Pak napominjući da su do sada dogovori važili samo za Beograd, ali ne i Pristinu i da se očekuje da u narednim danima i oni implementiraju dogovreno.

U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, kojoj će, pored premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Brisel pozdravlja dolazak predstavnika Beograda i Prištine na najvišem nivou, na sastanak, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, ocenivši da razvoj situacije poslednjih dana naglašava potrebu za pojačanom opredeljenošću i angažovanjem obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: