Ponedeljak, 23.01.2017.

23:35

Njeto poručio Trampu: Ni konfrontacija, ni potčinjavanje

Meksički predsednik Enrike Penja Njeto poručio je novom predsedniku SAD Donaldu Trampu da ne želi ni konfrontaciju, ni potčinjavanje i da je otvoren za dijalog.

Izvor: Beta

Default images

"Ni konfrontacija, ni potčinjavanje, rešenje je u dijalogu i pregovorima", rekao je Penja Njeto na konferenciji za novinare.

Njeto je rekao da stav Meksika prema administraciji novog predsednika SAD ne treba da bude agresivan ili s predrasudama već otvoren ka dijalogu.

Meksiko ne veruje u zidove nego u mostove, rekao je meksički predsednik i dodao: "Radićemo za jednu granicu koja nas ujedinjuje a ne koja nas deli".

On je najavio da će njegova zemlja odmah otvoriti bilateralne pregovore sa zemljama potpisnicima Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP), iz koga je ranije danas Tramp rekao da povlači SAD.

Njeto je takođe zatražio od SAD da garantuje human tretman i da poštuje ljudska prava meksičkih migranata.

Tokom svoje predsedničke kampanje Tramp je rekao da će izgraditi zid na granici između SAD i Meksika, kao i da će njegovu izgradnju finansirati Meksiko.

Tramp je najavio da je zakazao sastanke sa kanadskim premijerom Džastinom Tridoom i meksičkim predsednikom Penja Njetom, čije zemlje su partneri sa SAD u Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (North American Free Trade Agreement - NAFTA).

Tramp je rekao i da planira da preispita odredbe tog sporazuma.

"Počećemo pregovore u vezi sa sporazumom NAFTA", rekao je Tramp govoreći o svom predstojećem sastanku sa Penja Njetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: