NIKAD CRNJI JANUAR: Drastično povećan broj preminulih u Beogradu, liste čekanja za sahrane

- Krajem decembra 2016. godine i u prvoj polovini 2017. godine, imamo znatno veći broj sahrana od uobičajenog - tvrde u JKP "Pogrebne usluge"

  • 23

Nikada u januaru nije bilo sahranjeno ovoliko ljudi. U prvih 20 dana na 10 beogradskih groblja sahranjeno je 1.0765 ljudi, koliko je svih prethodnih godina bivalo sahranjeno za jedan mesec!

Ne isplati se umreti u Novom Sadu

U Novom Sadu kad neko umre, moraju da ga drže u kući i po nekoliko dana. Razlog je užasan

Radnici beogradskog JKP "Pogrebne usluge" imaju toliko posla da su počeli da sahranjuju i nedeljom, a crnom bilansu dodatno pogoduje i podatak da je samo na Božić sahranjeno 35 ljudi. Ranijih godina, kako kažu u ovom preduzeću, sahrane nisu zakazivane nedeljom, a ni prvog dana državnog praznika. Povećano je i dopremanje preminulih lica u gradsku kapelu u Deligradskoj iz gradskih bolnica, prenose  "Novosti".

U JKP "Pogrebe usluge" ističu da je smrtnost u Beogradu u periodu od 15. decembra do kraja januara uvek bila povećana, ali da je sada znatno veća. Kako kažu, godišnje se obavi oko 12.600 do 13.000 sahrana, u proseku oko 40 na dan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Krajem decembra 2016. godine i u prvoj polovini 2017. godine, imamo znatno veći broj sahrana od uobičajenog. Rekordnih 69 sahrana obavljeno je u petak, 6. januara. U narednim danima, zaključno sa jučerašnjim, zakazivano je od 65 do 70 sahrana - tvrde u ovom preduzeću.

Radnicima gradskog pogrebnog preduzeća dodatno otežava posao zaleđena zemlja zbog čega im je potrebno više vremena za pripremu grobnog mesta za sahranjivanje iako se sa oim problemom godinama bore.

Kao razlog povećane smrtnosti u ovo doba godine, zaposleni u ovom javnom preduzeću vide u prazničnim i slavskim veseljima, ali i hladnom vremenu, prehladama i gripu.

- U tim kritičnim danima broj sahrana se povećavao na oko 55 dnevno. od 1. novembra do 20. januara prošle zime, na grobljima u našoj nadležnosti, obavljene su 2.764 sahrane, dok je za isti period ove sezone bilo 3.316 ispraćaja - otkrivaju u JKP "Pogrebne usluge".

Lekari kažu da u zimskom periodu, kada su temperature u minusu, lakše otkazuje srce: naročito su ugroženi pacijenti sa anginom pektoris, ali smrtne ishode izazivaju i komplikacije izazvane gripom.

Zvanični podaci pokazuju da je ove sezone od komplikacija gripa, preminulo šestoro obolelih.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    21. januar 2017 | 06:46

    "Prosto me sramota kako nam dobro ide"

  • Maratonci

    21. januar 2017 | 08:54

    Kako nas uveravaju, potkrepljujuci to statistickim podacima, u Srbiji se smanjuje broj nezaposlenih i s tim u vezi, odnos onih koji rade i onih koji su u penziji !?! Maratonci trce pocasni krug !

  • Miloš

    21. januar 2017 | 01:42

    Toliko su nas dobro vodili, daaaaa ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA