Svet

Petak, 20.01.2017.

08:26

Fale stotine hiljada radnika, Srbi prave probleme

Srednja Evropa u poslednjih godinu dana ne može da nađe stotine hiljada radnika za industrijske zone, pre svega za fabrike automobila.

Izvor: Beta

Fale stotine hiljada radnika, Srbi prave probleme
Foto: Thinkstock

Traži ih u Ukrajini i na Balkanu, između ostalog i u Srbiji, ali ih teško prihvata lokalno stanovništvo, a češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec čak sprema izmene zakona tako da za najsitniji prekršaj gube posao i istog dana budu deportovani kući.

Prema poslednjim statistikama policije u industrijskim zonama u Češkoj, pre svega u Kvasinama, gde je jedna od fabrika automobila Škode koja preko agencija dovodi radnike iz Ukrajine, Rumunije i Bugarske, porastao je sitni kriminal i prekršaji zakona, u saobraćaju za 60 odsto, u narušavanju javnog reda i mira za 20 osto.

"Ne, zaista nismo oduševljeni što nam raste sitni prekršajni kriminal. Oko Kvasina je taj porast za 400 odsto u odnosu na prethodnu godinu. A mi želimo da ako nam dolazi veći broj stranih radnika, da budu postavljena pravila igre", kazao je ministar Hovanec češkom tabloidu Blesk.

Hovanec planira da se u ugovore koje ti radnici sklapaju s agencijama uvede pravilo da ako prekrše zakon, čak i za sitniji prekršaj agencija može da ih otpusti i istog dana vrati u domovinu.

"Ti ljudi bi trebalo da dođu, zarade novac, ponašaju se pristojno i vrate se kući. Ne bi trebalo da maltretiraju. Mislim da češki građani zaslužuju da ako pošalju u petak dete da se zabavlja da znaju da je bezbedno", kazao je Hovanec.

Češki ministar unutrašnjih poslova upozorio je da agencije planiraju da dovedu u Češku još najmanje 70.000 stranih radnika i da želi da se agencije pobrinu da imaju pristojan smeštaj, a da ne dolazi u obzir da agencije i češka industrija na gastarbajterima zarađuju dok češka država da mora da plaća pojačano nadziranje bezbednosti.

Na radnike iz Srbije, Rumunije i Bugarske žale se i predstavnici sindikata u Slovačkoj.

"Na montažnoj traci rade jednostavnije poslove, komplikovanije moraju da rade naši. Atmosfera u fabrici PSA Trnava se pogoršava. Strani radnici često ne poštuju naše interne propise, ne poštuju slovačke kolege. Pre nekoliko godina tu je bio sjajan kolektiv, sada se pogoršalo. Mada i mi Slovaci smo takvi kakvi smo", kazao je za slovački Denjik N šef sindikata u fabrici Pežoa i Sitroena u Trnavi Milan Minareh.

I u Trnavi se meštani žale na navodne česte tuče među gastarbajterima i sitne krađe, medjutim probleme s radnicima iz Srbije i tenzije u odnosima portparol PSA iz Trnave Pavel Švec kategorično odbija.

"Sve žalbe rešavamo standardno, bez obzira da li su u pitanju slovački ili strani zaposleni", kazao je slovačkom listu Švec i dodao da jezička barijera kod srpskih radnika brzo nestaje.

Izmene zakona o strancima i primereniju kontrolu migracije najavio je i poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak, pošto su i poljskoj industriji i poljoprivredi sve potrebniji gastarbajteri a zvanična Varšava najviše računa na Ukrajince kojih je već u Poljskoj već više od 800.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

4 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: