Dostupni linkovi

INTERPOL: Srbija mogla da traži da poternica za Marković ne bude javna


Ukoliko nema crvene poternice INTERPOL-a za određenom osobom, to znači da nije zatraženo njeno podizanje i izdavanje, ili da je određena zemlja zahtevala da poternica ne bude javna – odgovoreno je iz Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) na pitanje Radija Slobodna Evropa o tome ima li je Mirjana Marković na poternici INTERPOL-a.

„INTERPOL ne izdaje poternice. One se jedino izdaju od strane država ili Međunarodnih krivičnih tribunala u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom“, kaže se u odgovoru ove organizacije.

Iz INTERPOL-a objašnjavaju da oni ne mogu da insitiraju niti primoraju bilo koju zemlju članicu da uhapsi bilo koju osobu koja se nalazi na crvenoj poternici.

Pojedini mediji objavili su da crvene poternice za Mirjanom Marković, udovicom nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, više nema na zvaničnoj veb stranici Interpola i da je ona možda ukinuta.

Viši sud u Beogradu nije ukinuo potjernicu za Mirjanom Marković, nekadašnjom predsjednicom Jugoslovenske ljevice, izjavila je prethodno za RSE Bojana Stanković, portparol Višeg suda u Beogradu.

Podsetimo, protiv Mirjane Marković se u Beogradu vodi postupak za zloupotrebu položaja zbog podstrekavanja na nezakonitu dodjelu stana njenoj saradnici.

XS
SM
MD
LG