Najnovije vesti
Vesti Politika
DSS: Građani Srbije od Prištine saznaju šta piše u Briselskom sporzumu

DSS: Građani Srbije od Prištine saznaju šta piše u Briselskom sporzumu

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da akcija kosovskih jedinica ROSU na severu Kosova i zvanična saopštenja Kfora i NATO govore da ne postoji sporazum kojim se ograničava delovanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije, i da građani Srbije od Prištine saznaju šta piše u Briselskom sporazumu.

DSS logo
DSS logo

- Još jednom je potvrđena tragična činjenica da građani Srbije od predstavnika međunarodne zajednice i prištinskih vlasti saznaju istinu o tome šta je u Briselu dogovoreno o sudbini države i Srba na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

DSS je naveo i da zabrinjava tvrdnja predsednika Vlade Aleksandra Vučića da su mnogi usmeni sporazumi postignuti u Briselu.

- Njome se otvara ozbiljno pitanje o kakvim se to tajnim usmenim sporazumima radi, šta je njihova sadržina, na osnovu kojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja se sklapaju i naravno, o odgovornosti onih koji u tome učestvuju - navodi se u saopštenju.

Takođe, piše i da je prvi put 12. maja 2013. godine, odmah po potpisivanju Briselskog sporazuma, rečeno da postoje pisane garancije da ROSU ne mogu da pristupe severu Kosova, a da je zatim, to ponovljeno i kada su te specijalne jedinice obezbeđivale prugu i kada je, kako navodi DSS, "prekinut put specijalnog voza za Kosovsku Mitrovicu".

- Tek posle zvaničnog demantija Kfora i NATO, Vučić potvrdio je da pisani sporazum i garancije ne postoje, pominjući usmeni dogovor - navodi se u saopštenju.

Zvaničnici NATO u Briselu juče su rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom kao delom Briselskog sporazuma predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih, a ne samo bezbednosnih snaga na sever Kosova.