DODIK ZA NOVOSTI: Odbijanje vize je nagovestilo sankcije SAD

D. M.

17. 01. 2017. u 16:27

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se povodom vesti da su ga SAD stavile na „crnu listu”: Ništa zvanično još nisam dobio, ali očekujem tako nešto posle odbijanja da mi izdaju vizu za put u Vašington

ДОДИК ЗА НОВОСТИ: Одбијање визе је наговестило санкције САД

Milorad Dodik

NE znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu tačna. Ništa zvanično još nisam dobio. Ali, očekujem tako nešto. Pa, šta je odbijanje da mi izdaju vizu za put u Vašington, gde je trebalo da prisustvujem inauguraciji novog američkog predsednika Donalda Trampa, nego neka vrsta sankcija.

Ovo je, za "Novosti", poručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, reagujući na vest da mu je američka administracija zabranila putovanja u tu zemlju i naložila blokiranje njegove imovine i bankarskih računa u SAD.

Zvanično obaveštenje o sankcijama protiv Dodika nije dobio ni Obrad Kesić, šef predstavništva Srpske u Vašingtonu:

- Ne bi me iznenadilo da je informacija tačna. Ako jeste, ona je više usmerena protiv predsednika Trampa, nego protiv Dodika, jer ju je u foto-finišu svog mandata donela odlazeća američka administracija. To pokazuje njihov očaj i neslaganje sa najavama nove politike SAD prema mnogim zemljama, pa i prema Srpskoj - kaže Kesić za "Novosti".

Američka ambasada u Sarajevu nedavno je Dodiku odbila vizu, što je ocenjeno kao "disciplinska" mera zbog čestog pominjanja nezavisnosti Srpske i mogućeg referenduma o tome. U toj ambasadi danas za "Novosti" nisu mogli da nam potvrde da je Dodik stavljen na "crnu listu". Tu informaciju nisu dobili ni ambasador BiH u Vašingtonu niti šef diplomatije Igor Crnadak.

Predsednik RS već duže je na ratnoj nozi sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, uključujući i ambasadore zapadnih zemalja, a do usijanja odnosa došlo je zbog organizovanja proslave Dana RS uprkos presudi Ustavnog suda BiH i protivljenju Zapada.

Spisak osoba i firmi pod političkim i ekonomskim sankcijama, koji više puta mesečno, ažurira američka Agencija za kontrolu strane aktive, koja radi u okviru Ministarstva finansija, sadrži oko 230 imena sa Balkana, najviše iz BiH, Srbije uključujući i Kosovo i Makedoniju. Na njoj danas nije bilo imena predsednika RS.

Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević i njegova porodica i dalje se nalaze na ekonomskoj "crnoj listi" američke vlade. Uz Miloševića, na listi su njegova supruga Mirjana Marković, sin i ćerka Marko i Marija, snaja Milica Gajić, pokojni brat Borislav i njegova supruga Milanka Milošević.

Na udaru kaznenih mera su i brojni haški optuženici i osuđenici - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Goran Hadžić, Franko Simatović, Jovica Stanišić, Milan Martić, Milan Lukić... Iako su odslužili kaznu, sa "crne liste" nisu izbrisani Nikola Šainović, Momčilo Krajišnik i Dragoljub Ojdanić.


SPORNI SDS I RAVNOGORCI

Na listi se nalazi i jedna politička stranka - SDS iz Republike Srpske, kao i niz organizacija. Među njima je Ravnogorski pokret iz Srbije, ali i albanske terorističke organizacije OVK, ANA, tzv. Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Професор 0.6

17.01.2017. 21:48

@naranca - Баш ме занима ко ти даје минусе на ову генијалну констатацију?

PA REKOSE DA SU UVEDENE?!

17.01.2017. 17:13

Ja ocekujem da ce za sledeci 09. JANUAR DAN (rodjendan) RS, doci i Tramp na slavlje.

rus

17.01.2017. 19:32

@Рас - ja bih rekao zadnji cin jedne americke administracije, koja je mnogo obecavala a nista ispunila. sem ratova i stohiljada mrtvih sirom sveta.

Да ти кажем

17.01.2017. 18:34

Немој да очекујеш, него убеђуј Русе да спрече антисрпску (владајућу) Црну Гору да затвори једину преосталу везу са мирољубивим светом!

Miro

17.01.2017. 20:19

I neka su ti uveli i Srbija treba da ti uvede i da ispita odakle ti pare da kupis vilu u Beogradu. Srbiju uvlacis u sukobe, narod ti gladuje sve je propalo u RS.

Republika Srpska

18.01.2017. 10:55

@Miro - Miro ... gledaj ti u svoj dio Federacije Meho, pardon... Miro. Šta ti imaš sa REPUBLIKOM SRPSKOM ?

Mil

17.01.2017. 20:21

Drzite se Vi Mile Rusije, ovi fasisti nikada nisu bili prijatelji za njih su muhadzedini prijatelji i kad im glave seku.

Ja

17.01.2017. 20:59

Ta lista je u totalnom rasulu i primenjuje se na ne selektivno na sve koji imaju isto ime kao neko ko se nalazi 'sa razlogom'. To znam iz licnog iskustva posto imam isto ime i prezime kao jedan od procesuiranih koji je mislim vec i izasao iz zatvora. Meni na primer USPS nece da dozvoli slanje robe na moje ime izvan USA. Uz to da kazem da zivim na zapadu u zemlji vrlo bliskoj sa USA... Totalno su zastranili, misle da su svemoguci i izuzetno su bahati.