17. januar  2017. 14.27  →  20.18 | Izvor: RTV (Snežana Filipović)

Crteži Aleksandra Zografa u Japanu

PANČEVO -

Jedan od najboljih strip crtača u našoj zemlji pančevac Saša Rakezić javnosti poznatiji kao Aleksandar Zograf angažovan je na svetskoj sceni više od dve decenije.

video icon

Nakon poziva izdavačke kuće u Sijetlu i proboja na američko tržište devedesetih godina, kreću ponude i iz drugih zemalja. U Italiji sarađuje sa listom Internacionale i sa poznatom izdavačkom kućom Fandango. Objavljuje u Francuskoj, Britaniji, Španiji, Portugaliji, Nemačkoj i zemljama Balkana.

Nedavno dobio je poziv od izdavača iz Japana.

"Krajem prošle godine je ponuđena saradnja, objavljena je prva knjiga mojih stripova u Japanu. To su stripovi iz 90-tih iz onog vremena bombardovanja kada sam ja crtao nešto što bi moglo da se nazove dnevnikom svakodnevnog života usred tih okolnosti koje su bile naša stvarnost", kaže Aleksandar Zograf.

Ovih dana izašla je još jedna njegova knjiga „Mala otkrića"u kojoj su stripovi iz nedeljnika Vreme u kome Zograf objavljuje od 2003 će godine.

Kada je počinjao inspiracija su mu bili snovi a potom realnost i interesantne činjenice iz prošlosti koje su često zaboravljene. Do podataka uglavnom dolazi u prodavnicama starih knjiga, arhivima, buvljacima..Jedan od poznatijih stripova inspirisan je pismima devetnaestogodišnje Hilde Dajč zatočene u logoru Sajmište .

"Ona je uspela odatle da prokrijumčari nekoliko pisama i na osnovu tih njenih svedočanstava nacrtao sam strip koji se zove pisma Hilde Dojč i koji je bio objavljen u nekoliko različitih časopisa u Italiji i kod nas", kaže on.

Iako su se vremena promenila domaće tržište je manje, a štampani mediji u krizi Zograf dokazuje da za talentovane strip crtače ipak ima posla pogotovo danas kada je moguće zahvaljujući internetu da se njihovi radovi vide širom sveta.

Srodne vesti