• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trilaterala Pahor, Kosor i Tadić u Ptuju

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas u Ptuju s premijerima Slovenije i Hrvatske Borutom Pahorom i Jadrankom Kosor.

Tadić je poručio nakon sastanka da preduslov da Srbija 20. marta učestvuje na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja je da predstavnici Kosova budu predstavljeni u formatu koje su definisale Ujedinjene nacije (UN).

On je naglasio da Srbija želi da se razreše problemi oko nastupa Kosova na regionalnim forumima.

"Mi želimo da predstavnici kosovskih Albanaca, predstavnici Kosova, učestvuju na regionalnim forumima naravno u formatu koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, u formatu koji je prihvaćen u UN", naglasio je Tadić.

Prema Tadićevim rečima, u tom formatu su prethodnih godina potpisani svi regionalni dokumenti i "ne vidimo nikakav problem da se to ispoštuje u budućnosti".

"To je preduslov da Srbija na jednom takvom forumu učestvuje", objasnio je Tadić.

"Želimo da se razreše sve dileme oko toga, želimo početak regionalnog dijaloga i želimo da svi predstavnici građana sa ovog našeg zajedničkog političkog i ekonomskog prostora učestvuju na ovakvim regionalnim forumima", naglasio je Tadić.



Pojedini hrvatski i slovenački mediji spekulišu da je pronađeno kompromisno rešenje koje podrazumeva da na konferenciji na Brdu kod Kranja svi nastupaju bez državnih obeležja, odnosno da budu predstavljeni samo imenima i prezimenima, a osim predstavnika Kosova, na samitu bi učestvovali i predstavnici Unmika.

Prema rečima Tadića, sastanak na Brdu kod Kranja bi mogao biti jedan od uvodnih sastanaka koji će doprineti stavranju pozitivne klime u regionu.

Tadić je naglasio da je potreba je svih zemalja i građana u regionu da se uspostavi dobra politička klima koja bi trebalo da rezultatira, ne samo integracijom svih zemalja u EU, već i značajnim investicijama i otvaranjem novih radnih mesta.

Sve zemlje jugoistočne Evrope žele da postanu članice EU, rekao je Tadić, i podržavamo jedni druge na tom putu.

"Srbija želi da Hrvatska što pre postane članica EU", istakao je Tadić i dodao da je zadovoljan što je Slovenija članica EU.

"Mislim da, korak po korak, možemo rešavati otvorena pitanja u duhu dobre saradnje i sa namerom da sprečimo nastajanje problema", naglasio je Tadić.



Pahor je objasnio da je razgovarano o otvorenim pitanjima pred konferenciju u Kranju i drugim otvorenim regionalnim temama.

Prema njegovim rečima, na sastanku su razrešena neka statusna i suštinska pitanja vezana za konferenciju na Brdu kod Kranja, čiji će domaćini biti on i Kosor.

Konferencija na Brdu kod Kranja, kako je objasnio Pahor, zajednička je ideja premijera Slovenije i Hrvatske, u nameri da se razgovara o miru, stabilnosti i blagostanju regiona i čitave Evrope.

Prema rečima Pahora, postignut je dogovor troje zvaničnika o organizaciji ličnih susreta premijera Slovenije i Hrvatske i predsednika Srbije, kada se ukaže potreba, na kojima bi se razgovaralo o unapređenju odnosa i regionalnim pitanjima.

Mislimo da će to doprineti poboljšanju političkih i privrednih odnosa tri države, naglasio je Pahor, uz ocenu da međusobno poverenje može dovesti do bržeg rešavanja problema.

Pahor je rekao da je razgovarano i privrednoj saradnji i otklanjanju političkih prepreka njenom poboljšanju.

"Recesija je učinila svoje, gotovo prepolovila privrednu saradnju i želimo da ta saradnja ponovno ojača, da se otvorimo jedni prema drugima i koliko je moguće, da ostvarimo zajedničke nastupe na trećem tržištu", rekao je Pahor.



Kosor je podsetila da je Vlada Hrvatske odlučila da svim susedima, koji pokažu inrteres, pokloni prevod pravne tekovine EU.

"To je posao u koji je Hrvatska uložila osam miliona evra", precizirala je Kosor.

Ona je ocenila da je to, na simboličkom nivou, pravi pokazatelj da Hrvatska snažno podržava iskreno i snažno jugoistok Evrope na evropskom putu.

Ona je susret u Ptuju ocenila plodonosnim i naglasila da je rešenje slovenačko-hrvatskog problema oko granice primer rešavanja problema i otvorenih pitanja.

Premijerka Hrvatske je izrazila uverenje da će mnogi odgovori na regionalna pitanja biti dati na konferenciji na Brdu kod Kranja.

"Želim snažno potvrditi i da smo dogovorili jedan okvir, koji ćemo temeljiti na čvršćoj privrednoj šradnji. Ovo je vreme kad se moramo snažnije okrenuti uzajamnoj privrednoj saradnji", rekla je Kosor.

Naredni susret troje lidera će biti održan u Zagrebu, a Kosor je najavila da će javnost blagovremeno obavestiti o tome.

Troje lidera su se založili za jačanje regionalne saradnje, posebno ekonomske, uz mogućnost zajedničkog nastupa tri zemlja na trećim tržištima.

Sastanak je održan u srednjovekovnom zamku u Ptuju, koji su u 11 veku počeli da grade salzburški nadbiskupi, tadašnji vlasnici grada i njegove okoline.

Zvaničnici tri države nakon trilateralnog sastanka prošetali su centralnim ulicama Ptuja, a druženje završili zajedničkom večerom u restoranu "Ribič".

Na meniju su bili goveđa supa s domaćim rezancima, teleći mini file pečen na žaru, dok je za dezert bio predviđen čokoladni fondi s voćnim sorbeom, preneo je hrvatski Nacional.



(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image