Nedelja, 15.01.2017.

20:33

Šta je sve do sada restitucijom vraćeno SPC

Srpskoj pravoslavnoj crkvi do sada je restitucijom vraćeno ukupno 52.871 hektar zemljišta i 47.433 kvadrata objekata, rekli su za N1 u Agenciji za restituciju.

Izvor: N1

Šta je sve do sada restitucijom vraćeno SPC
Foto: Tanjug

Kako navode, SPC je vraćeno pravo svojine ili dato pravo svojine na drugoj odgovarajućoj imovini.

Prema njihovoj proceni, do sada je vraćeno 45% oduzetih površina objekata, jer su u jednom broju zahteva kao površine objekata navođene površine samih parcela na kojima su se objekti nalazili, što u najvećem broju slučajeva nije ista površina.

“Ovo je posledica činjenice da zemljišne knjige nisu vodile podatke o površinama objekata, već samo površinama parcela (zemljišta), a zahtevi su postavljeni na osnovu podataka iz zemljišnih knjiga”, navode u Agenciji za restituciju.

Neki od vraćenih objekata su poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra br. 17 (JAT, Simpo..) i „dvorišna“ zgrada, stanovi i poslovni prostori u Bulevaru kralja Aleksandra br. 20 u Beogradu,poslovni prostori na Terazijama 22, 13 stanova u zgradi na Studentskom trgu u Beogradu, poslovna zgrada u ul. Zmaj Jovinoj br. 4, u Novom Sadu.

SPC-u je vraćena zgrada „Preparandija“ u Somboru, četiri poslovne zgrade u Sremskim Karlovcima, zgrada u Kraljevu a vraćena je i slika „Portret Mihajla Pupina“, rad Uroša Predića.

Postupak “crkvene” restitucije, odnosno vraćanje crkvama i verskim zajednicama oduzetog prava svojine na imovini bi do kraja ove godine trebalo da bude završen u više od 90% predmeta, navode u Agenciji za restituciju.

Kad je u pitanju tzv. opšta restitucija, vraćanje in natura bi trebalo biti privedeno kraju za oko godinu i po dana, dok bi ceo postupak opšte restitucije (koji je, uslovno govoreći, podeljen u dva stepena: naturalno vraćanje i obeštećenje) trebao biti okončan u periodu od pet do sedam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: