Tradicionalni godišnji skup ekonomista, privrednika i vlasti, Kopaonik biznis forum, koji će početi u utorak i trajati do 11. marta ovog puta će okupiti ceo ekonomski deo Vlade Srbije i po prvi put ambasadore nekih od najznačajnijih evropskih i svetskih zemalja.

Prema rečima Toplice Spasojevića, predsednika Udruženja korporativnih direktora Srbije, glavna tema skupa biće izlazak iz krize i pitanje kako pozicionirati Srbiju u takvoj situaciji.

On je naglasio da je ove godine prijavljeno više od 400 učesnika pri čemu će biti 80 izlagača na forumima. „Na skupu će učestvovati ambasadori SAD, Rusije, Grčke, Italije, Nemačke i Austrije, koji će pomoći da se odgovori na pitanje koje su perspektive približavanja Srbije Evropskoj uniji. Ostali paneli su predviđeni kao pomoć Vladi Srbije u kreiranju ekonomske politike u ovoj i sledećoj godini. Na skupu će biti premijer Mirko Cvetković, potpredsednici Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar trgovine Slobodan Milosavljević i ministarka za NIP Verica Kalanović“, istakao je Spasojević. Na Kopaoniku će biti i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić što će raspravu učiniti zanimljivijom s obzirom na aktuelna dešavanja u vezi sa deviznim kursom. Kako ističe Spasojević, privrednici ne bi trebalo da budu kažnjeni padom kursa od 20 ili 30 odsto za to što su uzeli kredite i investirali u novu opremu.

– Nama je potrebna strateška preorijentacija privrede. Izvoz Srbije je na nivou od 28 odsto BDP-a, a mora da dostigne bar 50 odsto, koliko je u Hrvatskoj, da i ne govorimo o razvijenijim državama poput Slovačke i Češke, gde je udeo izvoza u BDP-u 80, odnosno 85 odsto. Da bismo to uradili potrebno je da osposobimo privredu tako što ćemo razvijati strateška partnerstva, kao što je ono sa Fijatom, ali i tako što ćemo osloboditi ekonomski potencijal svih ostalih preduzetnika – smatra Spasojević, koji dodaje da Srbija nije lider u regionu, ali da ima potencijal da postane.

Predsednik Izvršnog odbora Hipo alpe adrija banke Vladimir Čupić je istakao da je bitno da se odgovori na pitanje kako će se oporavak od krize reflektovati na Srbiju, koje mere treba preduzeti i šta se u ekonomskom smislu može očekivati u ovoj godini i u naredne tri godine. Prema njegovom mišljenju velika rasprava će se voditi oko pitanja kursa i deevrizacije, pri čemu je pozdravio ideju da se kratkoročni subvencionisani krediti odobravaju samo u dinarima.

Ana Trbović sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju je naglasila da će novina u ovogodišnjem, 17. po redu, okupljanju na Kopaoniku to što će osim Saveza ekonomista Srbije, koje je glavni organizator skupa, sada biti prisutna i druga poslovna udruženja, kao što su Udruženje korporativnih direktora Srbije, Privredna komora Srbije i regionalne komore, Srpska asocijacija menadžera i Američka privredna komora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari