ISPOVEST: Pijan nam ubio sina, sud kaže - nije kriv

D. Zečević

12. 01. 2017. u 22:02

Ispovest porodice Milana Kovačevića (34) iz Kuršumlije, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći 2013. godine. Oslobađajućom presudom Sudimcu ponovo nam sahranjuju Milana

ИСПОВЕСТ: Пијан нам убио сина, суд каже - није крив

Nastradali Milan Kovačević sa ženom i decom

UDARIO je našeg Milana brzinom od 76 kilometara na sat. U trenutku nesreće vozio je sa 1,62 promila alkohola u krvi, i to u naseljenom mestu. Posle tri i po godine i tri veštačenja, Viši prokupački sud ga je oslobodio. Takvom presudom ponovo su nas ubili!

Ovako za "Novosti" priča Milutin Kovačević (63), čiji je sin Milan (34) poginuo u saobraćajnoj nesreći u avgustu 2013. godine. Sa nedavno izrečenom presudom po kojoj Živojin Sudimac nije kriv za izazivanje sudara, kako kaže, neće se pomiriti nikada - zbog sebe, supruge, snahe i dvoje unučadi koji su ostali iza njegovog sina.

- I pored analiza niškog Instituta da je Sudimac imao alkohol u krvi i izjava svedoka da je na Milana naleteo automobil koji je dolazio iz suprotnog smera, odnosno da je njegov auto udaren u njegovoj traci čak i na delu trotoara, sudija Višeg suda u Prokuplju doneo je oslobađajući presudu Sudimcu. On je, inače, kada je saznao da je naš sin preminuo, odmah napustio zemlju - ogorčen je Milutin.

Dok pokazuje celokupnu dokumentaciju vezanu za sudski proces, objašnjava da je vinovnika udesa policija pronašla tek posle dva meseca u Danskoj, gde je bio na privremenom radu. Kovačević kaže da je Sudimac potom ubrzo vraćen u zemlju i da je proveo svega mesec dana u pritvoru...

- Gde je tu pravda, kakvo je ovo pravosuđe - pita se otac nastradalog Milana. - Ispada da se moj sin koji je čak pokušao da se skloni na trotoar i koji je vozio upola sporije od drugog vozila kriv za nesreću! Zato nam je ostao još sud javnosti i nada da će Apelacioni sud razmotriti i uvažiti činjenice. Naravno da ne želimo da utičemo na pravosuđe već samo se nadamo pravičanom procesu, koji nismo imali pred prokupačkim Višim sudom.

Porodica Kovačević izgubila je veru u pravdu u godinama koje su usledile nakon što je Milan poginuo.

- Presuda, doneta posle tri i po godine i kucana na neverovatnih 27 strana, puna je razvodnjavanja, rasplinjavanja i izbegavanja činjenica - tvrde Kovačevići. - Zapravo, presudom Višeg suda u Prokuplju, Živojin Sudimac nije kriv za izazivanje sudara jer, po oceni suda, na mestu udesa nije stajao znak za naseljeno mesto, iako se nesreća dogodila u najnastanjenijem delu grada gde se nalaze stambene zgrade, škola, vrtić, sportska hala!

Milanov otac Milutin

Razočarani u prokupački sud, ipak, čvrsto veruju u činjenice koje su, kako kažu, na strani njihovog pokojnog sina i njegove nevinosti.

- Čak su sva tri dosadašnja veštačenja bila drugačija - još su u čudu Milanovi roditelji Cica i Milutin. - Prema prvom, Živojin Sudimac se kretao devedeset kilometara na sat, a Milan 50. Na drugom veštačenju se obojici "smanjila" brzina, da bi Sudimac verovatno imao ispod 80, što je po trećem veštačenju i bio slučaj. Po njemu je Sudimac vozio 76, a Milan 34, a to treće veštačenje je obavljeno mimo naše saglasnosti!

SUDIJI MERODAVAN SNIMAK "GUGLA"

OSIM što nije želeo da sasluša ključne svedoke, sudija Višeg suda u Prokuplju nije uvažio ni potvrdu "Puteva Srbije" da je u momentu nesreće na putu postojao znak o naseljenom mestu. "Uhvatili" su se za snimak "Gugl strit vjua" po kojem godinu dana kasnije, odnosno u avgustu 2014. godine nije bilo znaka, a koji su, znajući da će tuda proći, mogli ukloniti na vreme - priča Milutin Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Zoran

12.01.2017. 22:18

Sramota ali to u nasoj drzavi nije nista novo, gospodin radi u Danskoj pa kao u filmu tesna koza desava se Oliver Nedeljkovic I tri cigle koje nudi za posao, tako je I ovaj potkupio sudije.

Nikola

12.01.2017. 22:42

Za sve nase nevolje iskljucivo su krivi ovi koji se vec 30 god grabe oko vlasti i na smenu menjaju.

Шатор

12.01.2017. 23:05

Судија је потплаћен. Родитељ мора ово сам да раскринка иначе ће се зликовци извући.

NEBOJSA

12.01.2017. 23:05

Treba sacekati da vidimo sta ce reci apelacioni sud u Nisu. Ako se to dogodi kao u prvom stepenu onda je to otvoreni poziv da gradjani uzmu pravdu u svoje ruke. Sudiju razresiti odmah jer je ocigledno presuda mimo pameti pravde i zakona

Zoki

12.01.2017. 23:42

Jedino se nadam da će porodica Kovačević istrajati u ostvarivanju pravde i pružam im podršku, jer se ovde pravda ne može više očekivati od sudova. Sramota za pravosuđe. Nije ovo usamljen slučaj sramotnog rada sudija u oblasti saobraćaja, a takođe sudskih veštaka. Od svih izvedenih činjenica, predloženih svedoka, veštačenja on uvaži Gugl strit vju, a ne potvrdu Puteva Srbije domaćeg preduzeća koja održava taj put? Ni sudija ni veštaci neće odgovarati za ovu sramotu.

Zoki

12.01.2017. 23:43

Hvala novinarima što prate ovakve slučajeve jer bez pritiska javnosti kod nas očigledno nije moguće doći do pravde u slučajevima sporova u oblasti saobraćaja.

dane

12.01.2017. 23:45

sudstvo je rak rana ove drzave.dok se ne pohapse i osude barem 200 sudija nema nama zivota u ovoj zemlji

Vostani_Serbie

13.01.2017. 08:00

@Zoki - A zašto ne bi ostao, nije ni prvi ni poslednji. Mada je sudija samo izvršilac, osnovni krivac je veštak na osnovu čije reči se donosi presuda a kad dva sudska veštaka o istoj stvari daju suprotne izjave jedan od njih treba da ostane bez posla ali to se nažalost nikad ne dešava.

Strašno sam ljut

12.01.2017. 23:53

Sudstvu se ne treba čuditi. Čast izuzetcima -ali svi znamo da su sudije koruptne, iako su dobro plaćene a na mesto sudija su mnogi došli ne znanjem, sposopbnošću i poštenjem nego laktanjem i preko partijske knižice! Na kraju takvu je valjda "reformu sudstva" želeo da vidi Veliki vožd pa toleriše i nesposobnog ministra pravde! Sa takvim tužilaštvima, policijom i sudstvommožemo već danas da se oprostmo od zamajavanja naroda pričom o ulasku u EU. A toga u Prokuplju treba najuriti motkom!

Posmatrač iz Nemačke

13.01.2017. 08:10

@Janko - Jeli ti to misliš na Velikog vožda? On će, verovatno, istrajati u svojoj "borbi za (naj)dužu, veću i okrutniju vlast kao i u borbi za ulaz u EU -do poslednjeg Srbina! Ulaz u EU u kojoj jedan šiptarski zločinac očigledno vredi više od 7 miliona Srba. Znači- ON će ugasiti svetlo!

Demn

13.01.2017. 00:41

Pravda je najeftinija... Gasterbajter malo love oslobadjajuca presuda He he Dobro jutro Srbijo.

Rajko

13.01.2017. 00:51

Nešto razmišljam, ubijen je mlad čovek, otac dvoje maloletne dece, ubio ga je alkoholisani vozač koji je prešao na njegovu stranu brzinom većom od dozvoljene. Sud sve te činjenice prenebregava i ubicu oslobađa krivice. Strašno. I čudimo se kada ponekad čujemo da je nekom građaninu pukao film....?!

Pero Peric

13.01.2017. 01:31

strasno ljut #@# ne sami iz prokuplja vec iz cele Srbije.Nema ni 20% postenih sudija i mozda njih toliko zavrsilo drzavne fakultete.moja jedina pomoc koju pruzam je ta:dabogda postupajucem sudiji i svima koji ućestvovali u sramnoj presudi se dogodilo tako isto i da ostanu nepokretni da se muće ceo preostali zivot

Miki

13.01.2017. 01:36

Slucajno znam u Leskovcu ima slican slucaj. Samo na srecu covek je ostao ziv sa teskim povredama. Sude se vec 4-5god. Inace saobracajku izazvao otac jednog mafijasa sa nadimkom P....! Pitam se samo dal ce ostati neko da ugasi svetlo?

Pero Peric

13.01.2017. 01:36

fridomn @@ ne treba reci.Budi spreman za kuku i motiku i skoro kad dodje vreme sve ih najuriti prebiti i iz drzave najuriti i objesiti za primer.

Адам

13.01.2017. 05:52

Судију и вештака подхитно истерати са посла и њих кривично гонити.

bikkojisedi

13.01.2017. 07:09

licna osveta je resenje u ovakvim slucajevima. prvo se osvetiti ubici a onda i sudiji korumpiranom.

crno-beli svet

13.01.2017. 07:15

Ovaj sudija je verovatno clan SNS-a,inace bi bio ne smenjen nego UHAPSEN,po hitnom postupku.I ne samo on,nego i vestaci koji su ucestvovali u ovome,DOKLE BRE.Sad, da ovaj covek uzme pistolj i presudi sudiji i vestaku i onom ko ih je potplatio dobio bi dozivotnu robiju,tu ne bi bilo odugovlacenja.E Srbijo,na sta si spala sa kadrom velikog vidje.

Alex vrnjacki

13.01.2017. 07:19

I dalje tvrdim da je samo pravosudni sistem gori od ekonomskog u ovoj državi! I neka mi neko kaže posle x-tog ovakvog slučaja, da je pravo nauka...Užas, užas...a za prljavu tablicu će uzimati celu platu! Ne mogu da verujem šta neko zove nezavisnim sudstvom!

vaki mail

13.01.2017. 07:22

kod srba moze sve ako se dobro podmaze korupcija je davno pojela srbiju opstepoznata stvar u svetu ne samo kod nas

bager

13.01.2017. 07:24

A voznja u pijanom stanju i izazivanje udesa ??? bez obzira gde je nastalo u naseljenom mestu ili van ,,,zakon kaze da je voznja u urbanoj sredini u odsustvu ogranicenja i znakova ogranicena brzina je 50 km/ h,,Za korumpiranog sudiju znaci da pijan vozac moze da izaove udes i prouzrokuje smrt ucesnika ako je van urbane zone i ako nema znaka da se radi o naseljenom mestu i sve to bez ikakve odgovornosti ,,za ovog sudiju ima samo jedan zakon ,,a to je onaj uza zid i plotun,ne zasluzuje bolje

Milan

13.01.2017. 07:38

Milutine ,pravdu u svoje ruke.Pobi bagru,Sudiju vestake I naravno ,bahatog gastrabajtera koji samo kad dodju ovde ponasaju ko pusteni sa lanca.pa ce sledeci sudija ili vestak malo da razmislie kad im nude mito da sude u njihovu korist.Dok ne pocnemo oko za oko,stoka nikad nece da nauci.

Predrag Prokupac

13.01.2017. 08:00

Imam iskustva sa tim sudom To je najkorumpiraniji sud u Srbiji. Jer sam i ja imao tešku saobraćajku za koju nisam kriv i devojka koja me je udarila naravno nije ništa kažnjena. Prve reči njenog oca su bile **imamo ljude u sudu rešićemo to**a ja sam zbog nje trinaest meseci bio na štakama izdržao tri operacije na kolenu, da zlo ne bude veće dete moje koje je bilo u kolima je prošlo sa lakšim povredama.Ona je platila 100.000 din. u human. svrhe i i to posle godinu ipo da je ne bih kriv.gonili

Дуле

13.01.2017. 08:02

И ми се онда жалимо на ослобађање злочинца харадинаја у француској? 1.62 промила алкохола у крви? О чему ми господо причамо? О праву СИГУРНО не.

Vostani_serbie

13.01.2017. 08:03

Nije sudija osnovni krivac, već veštaci čija je reč osnov za presudu. Kad dva veštaka daju različito mišljenje o istojstvari jedan od njih treba da ostane bez posla ali to se nažalost nikada ne dešava.

molele

13.01.2017. 08:19

da li ili ne postoji znak nema puno-važnosti ako postoje objekti o naseljenosti pored puta,to je svuda u svetu merodavno da učesnik u saobraćaju mora da se vlada po ZOBSa.

deled

13.01.2017. 08:49

Пара врти где бургија неће.Дабогда му се десило као и оштеђеном а ја кађем, да прочита од Мирослава Крлеже Господа Глембајеви па да га онда бог казни.Правда је веома спора али можда и достижна.

Luka

13.01.2017. 11:03

Nase sudstvo je katastrofa a mi se cudimo Haradnaj na slobodi. Meni nas sud sudio iako je imao ugovor. Samo kod nas ugovor ne vazi NARAVNO slovenci u parnici i isto presuda doduse u moju korist ali bez troskova. I sta reci .....

lola

13.01.2017. 12:33

Ko je kriv neznam samo znam da je oslobođeni i živ i zdrav a u trenutku udesa radio je u Danskoj mislite da Sud na prvoj raspravi nije uzeo generalije optuženog

Lafo Mamone

13.01.2017. 18:15

Drzava mora pod hitno uvesti kontrolu sudija i tuzilastva,previse je toga sumnjivo u presudama tako da tuzilac i sudija koji nije radio po zakonu ,a jos ako se dokaze da je primljen mito,momentalno leti sa posla i da vise nikad nema pravo da se bavi istim poslom.Samo tako mozemo disciplinovati sudije da rade po zakonu.Previse je korumpiranosti i nepravde za obicnog coveka!