Capital.ba

Podstrek inostranim ulaganjima

04.03.2010. / 15:46

NOVI SAD, Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je danas u Novom Sadu da bez stranih investicija nema privrednog napretka, istakavši da pokrajinska administracija posebnim stimulativnim mjerama želi da ih privuče u što većem obimu.

“Nema stranih investicija bez privrednog razvoja. Na nama je da im pokažemo koje mere podrške nudimo, kakav ambijent stvaramo, kako bi se oni sa svojim kapitalom osećali sigurno”, rekao je Pajtić na međunarodnom skupu na Novosadskom sajmu, posvećenom dijalogu predstavnika pokrajinske Vlade i stotinak stranih kompanija.

On je naveo da u te stimulativne mjere spada po 1.300 evra za svako novo radno mjesto, ali koje mora opstati najmanje dvije godine, zatim podrška novim tehnologijama i materijalima.

“Želimo da stranim partnerima ukažemo i na programe Razvojne banke, stvorene od nekadašnje Metals banke, kao i na aktivnosti Fonda za razvoj, Garancijskog fonda i drugih pokrajinskih institucija, uključujući i pokrajinski Sekretarijat za privredu. Sve te projekte nastojimo da objedinimo i time damo veći stimulans ulagačima, kako stranim, tako i domaćim”, objasnio je Pajtić.

On je istakao da je u Vojvodinu od 2000. godine stiglo oko pet milijardi evra stranog kapitala i da je u stranim firmama zaposleno 68 000 ljudi, ili 12 do 13 odsto od ukupnog broja od oko 500 000 zaposlenih u pokrajini.

“Hoćemo da se obim stranih ulaganja udvostruči, a prvi korak bio bi povratak na nivo iz 2008, dakle iz godine pre svetske krize”, zaključio je Pajtić.

Drugu konferenciju posvećenu dijalogu predstavnika pokrajinske Vlade i stranih kompanija, nakon prošlogodišnje pauze, otvorio je direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP) Branislav Bugarski.

Gostima su se obratili i potpredsjednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!