Capital.ba

EU predstavila desetogodišnji ekonomski plan

04.03.2010. / 15:08

BRISEL, Evropska unija objelodanila ekonomsku strategiju do 2020, zamjenu za Lisabonsku agendu iz 2000, s ciljem podsticanja ekonomskog rasta i zapošljavanja i borbe protiv klimatskih promjena.
Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je, predstavljajući strategiju, rekao da vlade zemalja EU treba mnogo bolje da koordiniraju politike ako žele da izbjegnu krize i spriječe poremećaje svojih ekonomija.
Poslije Lisabonske agende, koja se pokazala neuspješnom, novi desetogodišnji program u prvi plan stavlja inovacije, istraživanja i razvoj, obrazovanje, čistu energiju i fleksibilnija tržišta rada, a pruža i osnovu za pregovore o načinu raspodjele na stotine milijardi evra u sljedećem dugoročnom budžetu EU, za period 2014-2021.
Plan predviđa povećanje zapošljavanja sa 69 odsto radne snage na 75 procenata i povećanje investiranja u istraživanja i razvoj sa 1,9 na tri odsto bruto domaćeg proizvoda.
Emisija ugljen-dioksida bi trebalo da bude 20 odsto manja nego 1990, a udio obnovljivih izvora energije u potrošnji energenata da poraste na 20 odsto, dok bi potrošnja energenata trebalo da opadne 20 procenata.
Njemačka, najveća evropska ekonomija, stavila je do znanja da ima rezerve povodom plana, a pojedine diplomate i analitičari sumnjaju da plan može biti efikasan i predviđaju mu istu sudbinu kao Lisabonskoj agenda, koja je trebalo da pretvori EU u najkonkurentniju i najdinamičniju ekonomiju do 2010.
“Ne vidim nijedan materijalno nov element u tom programu. Zašto bi on bio djelotvoran ako prethodni to nije bio?”, upitao je direktor Centra za studije evropske politike Danijel Gros. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!