Srbija

Utorak, 10.01.2017.

11:09

"Iznenađujuće veliki" broj u dodatnom roku

Centru za socijalni rad u Nišu potraživanja zaostalih zarada je u naknadno odobrenom roku prijavilo 2.500 bivših radnika propalih društvenih preduzeća.

Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

To je izjavila pomoćnica direktora te ustanove Javorka Ranđelović, navodeći da se podaci radnika unose u bazu i da će se za nekoliko dana znati tačan broj onih čije su prijave validne.

Ranđelović je ocenila da je broj radnika koji su prijavili potraživanja "iznenadjujuće velik" s obzirom na to da je reč o naknadno odobrenom roku.

U martu 2016, Centru za socijalni rad u Nišu potraživanja za zaostale zarade prijavilo je 6.200 radnika propalih društvenih preduzeća.

Prihvaćene su prijave 5.100 radnika čije firme nisu potpuno ugašene, odnosno u kojima stečajni postupak još traje.

Radnicima koji su prošlog proleća prijavili potraživanja najpre je isplaćena jednokratna pomoć od 10.000 dinara, a krajem decembra pomoć u visini minimalne zarade.

Predstavnici grada i radnika najavili su da će tokom januara "minimalac" dobiti i radnici čija potraživanja budu prihvaćena u naknadno odobrenom roku koji je trajao od 26. decembra do 6. januara.

Ministar privrede Goran Knežević je u oktobru, prilikom boravka Vlade Srbije u Nišu najavio da bi do kraja 2016. trebalo da počne isplata zaostalih plata po modelu koji će utvrditi nadležna ministarstva.

Bivši radnici propalih niških društvenih firmi i dalje se skoro svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće da bi saznali kako i kada će njihov višegodišnji problem biti rešen.

Prema nezvaničnim procenama, radnici Elektronske industrije, Mašinske industrije, Jastrepca, Građevinara i drugih firmi, potražuju za zaostale zarade oko 2,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

5 h

Podeli: